Sposobów na przygotowanie ryb jest wiele, jednak najczęściej decydujemy się na jej usmażenie. Wydaje się to z pozoru banalną czynnością, lecz wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo smażyć ryby. Dlatego też przychodzimy z pomocą i w dzisiejszym wpisie przedstawimy wskazówki, dzięki którym ryba za każdym razem będzie idealna.
Przydatne wskazówki
- Rybę należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a po zarumienieniu się skórki, zmniejszyć temperaturę. Dzięki temu zatrzymamy smak wewnątrz ryby, a danie będzie soczyste.
- Zanim zaczniemy smażyć rybę, warto namoczyć ją w mleku. Dotyczy to szczególnie tych o swoistym zapachu – karpia, flądry czy śledzia.
- Mrożone filety bardzo często rozpadają się podczas smażenia. Aby temu zapobiec, najlepiej wcześniej je rozmrozić. Wartą polecenia metodą jest również podwójna panierka z bułki i jajka lub też przygotowywanie w głębokim tłuszczu.
- Do smażenia ryb, warto wybrać rodzaj tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu, na przykład olej rzepakowy, oliwę z oliwek czy olej słonecznikowy. Nie zaleca się używania smalcu – mimo że spełnia odpowiednie parametry spalania, jego smak niezbyt dobrze komponuje się z rybą. Złym wyborem jest również masło, które szybko się pali.
- Pamiętajmy, aby nie przykrywać patelni, na której przygotowujemy posiłek. Ryba smażona pod przykryciem straci swoją chrupkość.
- Aby ryba ładnie się przyrumieniła, należy osuszyć ją papierowym ręcznikiem przed usmażeniem. To szczególnie ważne w przypadku mrożonych filetów, które po rozmrożeniu często ociekają wodą.
Jaką rybę wybrać?
Planując przygotowanie posiłku z rybą w roli głównej, należy zastanowić się, jaki jej gatunek będzie najlepszy. Najkorzystniejszym wyborem będą świeże lub dopiero co porcjowane ryby, takie jak dorsz, mintaj czy sola.
Jeśli chcemy uniknąć rozpadania się ryby na patelni, koniecznie wybierajmy te ze skórą. Pomoże ona utrzymać mięso w całości, a w efekcie lepiej zaprezentuje się na talerzu.
Kupując mrożonkę, warto zwrócić uwagę na to, aby nie była ona glazurowana. W warstwie lodu znajdować się mogą chemiczne dodatki, takie jak na przykład chlorek sodu.
Sprawdź też, jak ugotować kukurydzę.
Gazetki promocyjne Lewiatan – okazje idealne dla każdego
Dołącz do nas na Facebooku!