Kochamy chleb, potrafimy go wypiekać, ale niekoniecznie przechowywać. Polskie bochenki są słynne na całym świecie. Nie każdy, wie, że chleb potrzebuje konkretnych warunków przechowywania, aby zachował świeżość.

Dobry chleb to podstawa

Zjadamy ok. 45 kg pieczywa rocznie. Chleb stanowi jedno z podstawowych źródeł węglowodanów Polaków. Niby proste składniki; mąka, sól, woda, zakwas lub drożdże, a jednak osiągnęliśmy w pieczeniu mistrzostwo.

Najpopularniejsze rodzaje chleba to:

  • pszenny,
  • żytni,
  • razowy.

Pieczywo może być wypiekane na drożdżach lub zakwasie.

Coraz popularniejsze są także chleby:

  • tostowe,
  • wieloziarniste,
  • orkiszowe.

Tajemnicami chrupiącej skórki, niezapomnianego smaku i zapachu są tradycyjne receptury oraz odpowiednie przechowywanie. Chleb żytni na zakwasie potrafi utrzymać świeżość nawet 10 dni. Zdecydowanie krócej do spożycia nadaje się chleb z mąki pszennej pieczony na drożdżach.

Sposoby przechowywania pieczywa

Wiele osób nie wie, jak przechowywać pieczywo, a jest to ogromnie ważne, aby przedłużyć jego świeżość. Znawcy dodają, że niektóre rodzaje chleba potrzebują odpowiednich warunków. Najczęściej wkładamy wszystkie bochenki do chlebaka lub szafek kuchennych. Przypomnijmy, że chleb należy przechowywać w miejscu suchym, czystym w temperaturze pokojowej, ok 18 do 22 stopni Celsjusza. Musimy także zadbać o odpowiednie odprowadzanie wilgoci i chronienie przed jej wnikaniem.

Złym pomysłem na przetrzymywanie są:

  • plastikowe chlebaki,
  • foliowe i plastikowe woreczki.

Materiały te powodują zaparzanie się ciepłego pieczywa i szybkie powstawanie pleśni.

Najlepszym sposobem na przechowywanie pieczywa są:

  • chlebaki drewniane, bambusowe,
  • gliniane pojemniki z otworami,
  • lniane woreczki,
  • metalowe pojemniki,
  • wiklinowe koszyki wyłożone naturalnymi ściereczkami.

Aby zapobiegać namnażaniu się bakterii, należy także regularnie myć i wietrzyć chlebaki, najlepiej wodą z dodatkiem octu oraz prać ściereczki lub woreczki w wysokiej temperaturze. Trzymając chleb w szafce, warto przełożyć go do lnianego, bawełnianego lub papierowego woreczka. Pieczywo w metalowych pojemnikach musi znajdować się jak najdalej od źródeł ciepła, ponieważ szybko się nagrzewają.

Mało osób wie, że chleb tostowy powinien znajdować się w lodówce niezależnie od tego, czy jest już otwarty.

Pieczywo nadaje się także do mrożenia, maksymalny okres przechowywania w zamrażarce to 3 miesiące.

Odpowiednie przechowywanie nie jest trudne, a chroni chleb przed wysychaniem, czerstwieniem oraz powstawaniem pleśni.