Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne nie tylko ze względów higienicznych, ale również zdrowotnych. Wiele osób niestety popełnia sporo błędów, co prowadzi do zepsucia się żywności i tym samym marnowania pieniędzy. Jak więc właściwie przechowywać produkty, aby szybko się nie psuły? Na to pytanie odpowiadamy w dzisiejszym wpisie.

Zanim kupisz – zobacz czy naprawdę tego potrzebujesz

Sposobem na ograniczenie wyrzucania zepsutego jedzenia jeszcze przed zakupami jest planowanie menu. W tej sposób kupisz jedynie rzeczy, które naprawdę są Ci potrzebne.

Warto również pamiętać, aby na zakupy nie chodzić głodnym – zwiększa to ryzyko kupienia niepotrzebnych produktów tylko ze względu na głód. Należy również zwracać uwagę na terminy przydatności do spożycia i wybierać te z najdłuższym.

Przechowywanie

Produkty suche, takie jak makaron, kasza czy ryż powinny by przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Najlepszym miejscem na te produkty są więc szafki kuchenne. Po otwarciu dobrze jest przesypać je do plastikowych bądź szklanych pojemników – w ten sposób uchronisz je przed wilgocią. W szafkach kuchennych możesz przechowywać także przetwory z warzyw i owoców, po otwarciu jednak powinny one trafiać do lodówki.

Jeśli chodzi o przechowywanie produktów w lodówce ważne jest odpowiednie ich rozmieszczenie. Na najwyższych półkach lodówki jest nieco cieplej niż na dole, będzie to więc idealne miejsce na produkty typu dżemy, mleko bądź jogurty.

Środkowa część lodówki powinna zostać przeznaczona na przechowywanie żywności o krótkim terminie przydatności takie jak twaróg, wędlinę czy biały ser.

Dolne szuflady lodówki to najchłodniejsza przestrzeń. Dlatego też, powinno się tam przechowywać warzywa oraz owoce. Należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkie nadają się do trzymania w lodówce. Produktom takim jak papryka, pomidory, świeże ogórki, banany oraz wszelkie owoce cytrusowe warto wyznaczyć miejsce poza lodówką.

Drzwi lodówki są idealnym miejscem na soki, sosy oraz słoiczki z chrzanem czy koncentratem pomidorowym.

Długość przechowywania żywności

  • Surowe mięso – powinno się je przechowywać w temperaturze od zera do dwóch stopni. W lodówce można je przechowywać do trzech dni. Jeśli kupujesz więc większą ilość – podziel ją na porcję i zamroź. Wtedy zachowa świeżość przez okres około trzech miesięcy.
  • Owoce morza i ryby – w lodówce swoją świeżość zachowają przez dwa dni, w zamrażarce natomiast od ośmiu miesięcy. Przed schowaniem do lodówki, należy pamiętać, aby zamknąć je w szczelnym pojemniku – w innym wypadku pozostałe produkty mogą przejść zapachem ryb bądź owoców morza.
  • Nabiał – sery czy jogurty mają zazwyczaj krótki termin przydatności do spożycia. Po otwarciu należy spożyć je w ciągu jednego dnia.
  • Owoce i warzywa – aby dłużej pozostały świeże, warto je mrozić. Wyjątek stanowią jedynie warzywa kapustne (oprócz brukselki), które źle znoszą niską temperaturę.

Warto stosować się do powyższych rad i reguł. Dzięki temu Twoje produkty pozostaną świeże na dłużej i tym samym nie będziesz marnował żywności i pieniędzy.

Gazetka Lewiatan – najlepsze promocje na każdy dzień