Składniki (na około 12 sztuk muffinów):
- 150 g czekolady, np. Milka orzechowa
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania:
Masło roztop w garnku i pozostaw do wystygnięcia. Następnie, do dużej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
Dodaj cukier biały i wanilinowy.
Jajka zmiksuj z mlekiem, wlej do miski z suchymi składnikami. Dodaj rozpuszczone wcześniej masło. Teraz wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub za pomocą miksera.
Czekoladę pokrój na małe kawałki, po czym dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie. W międzyczasie przygotuj formę na muffiny, a jeśli nie masz – 12 papilotek.
Masę wlej do foremek do około ¾ wysokości. Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzanie góra-dół) i piecz babeczki przez około 20 minut. Żeby sprawdzić, czy już są gotowe, wystarczy wsadzić w środek wykałaczkę – jeśli nic na niej nie zostanie, znaczy, że możesz wyciągnąć już muffiny z piekarnika.
Więcej pomysłów na deser? Sprawdź nasz przepis na ciasto marchewkowe!
Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!
Polub nas na Facebooku