Składniki (na około 12 sztuk muffinów):

  • 150 g czekolady, np. Milka orzechowa
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania:

Masło roztop w garnku i pozostaw do wystygnięcia. Następnie, do dużej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

Dodaj cukier biały i wanilinowy.

Jajka zmiksuj z mlekiem, wlej do miski z suchymi składnikami. Dodaj rozpuszczone wcześniej masło. Teraz wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub za pomocą miksera.

Czekoladę pokrój na małe kawałki, po czym dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie. W międzyczasie przygotuj formę na muffiny, a jeśli nie masz – 12 papilotek.

Masę wlej do foremek do około ¾ wysokości. Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzanie góra-dół) i piecz babeczki przez około 20 minut. Żeby sprawdzić, czy już są gotowe, wystarczy wsadzić w środek wykałaczkę – jeśli nic na niej nie zostanie, znaczy, że możesz wyciągnąć już muffiny z piekarnika.


 

Więcej pomysłów na deser? Sprawdź nasz przepis na ciasto marchewkowe!

Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!

Polub nas na Facebooku