Pigwa jest bardzo charakterystyczną rośliną. Jej owoce można zobaczyć w wielu polskich sadach, a nawet parkach, na przełomie września i października. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych, nie można jednak spożywać go na surowo. Co więc można z niej przygotować, jakie są odmiany pigwy i czy pigwowiec a pigwa to ten sam owoc? Odpowiadamy w dzisiejszym wpisie.

Właściwości pigwy

Przetwory z pigwy to świetne rozwiązanie, jeśli chcemy zadbać o siebie w okresie jesienno-zimowym. Owoce te w swoim składzie mają cukry, kwasy organiczne, garbniki oraz olejek lotny. Ponadto, znajdziemy w niej witaminę C, która odpowiedzialna jest za odporność naszego organizmu. Co więcej, pigwa zawiera składniki odżywcze takie jak:

  • witamina B,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • miedź,
  • żelazo.

Podczas obróbki część tych substancji ulega rozkładowi, jednak zazwyczaj pozostaje ich na tyle dużo, aby zapewnić nam solidną porcję witamin i minerałów. Jeśli chcemy dodatkowo ograniczyć te starty, przetwarzajmy owoce zaraz po zbiorach.

Warto wiedzieć również, kiedy zrywać pigwę. Owoce dojrzewają w październiku, z ich zbiorem jednak lepiej poczekać do pierwszych przymrozków. Lekko przemrożone owoce pigwy tracą nieco cierpkiego smaku i stają się delikatniejsze.

Pigwowiec a pigwa – jaka jest różnica?

Zarówno pigwa, jak i pigwowiec są krzewami ozdobnymi i użytkowymi. Pigwowiec jest jednak mniejszy, osiąga wysokość do 2 metrów. Posiada również czerwone, różowe bądź pomarańczowe kwiaty. Jego owoce są sporo mniejsze od pigwy, jednak równie aromatyczne. Jeśli chodzi o właściwości pigwowca, są one podobne do pigwy i również nie nadają się do spożywania na surowo.

Nalewka z pigwy

Składniki:

  • owoce pigwy – 1 kg,
  • cukier – 1/2 kg,
  • spirytus – 250 ml,
  • wódka 40% – 750 ml.

Sposób przygotowania:

Owoce pigwy dokładnie myjemy. Każdy owoc koimy na ćwiartki, wypestkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrobnione owoce układamy warstwami w słoju, a każdą warstwę posypujemy cukrem. Słój z pigwą odstawiamy na około 5 dni, po tym czasie pigwa powinna puścić sok. Jest to sygnał, aby dolać do niej wódkę, słoik zakręcić i ponownie odstawić w ciemne miejsce na około 30 dni lub dłużej. W tym czasie nalewka nabierze herbacianego koloru i z każdym kolejnym tygodniem będzie coraz ciemniejsza i bardziej klarowna. Po tym czasie zlewamy nalewkę do innego słoja lub butelki – przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Pigwę ponownie umieszczamy w słoju, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie znów przelewamy ją przez sitko. Nalewka z pigwy gotowa – warto poczekać na tak dobry trunek.

Sok z pigwy

Pigwa do herbaty? Oczywiście – wystarczy tylko przygotować sok z pigwy i z powodzeniem stosować go zamiast cukru.

Składniki:

  • pigwa – 2 kg,
  • cukier – 2 kg.

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy owoce na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do 3/4 zawartości litrowego słoika, zasypujemy cukrem i przykrywamy gazą. Po kilku dniach odlewamy powstały sok, a następni rozlewamy go do butelek lub słoiczków i pasteryzujemy przez około 5-10 minut, do momentu zagotowania się wody.

Dżem z pigwy i pomarańczy

Składniki:

  • pigwa – 2kg,
  • limonka – 2 sztuki,
  • pomarańcze – 3 sztuki,
  • cukier – 200 g,
  • żelatyna – 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Owoce pigwy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Następnie zestawiamy z ognia, blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i jeszcze gorący dżem z pigwy i pomarańczy przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia.

Marmolada z pigwy i jabłek

Składniki:

  • pigwa – 1 kg,
  • słodkie jabłka – 1 kg,
  • cukier – 1 kg,
  • woda – szklanka,
  • skórka z jednej pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Jabłka oraz pigwę myjemy, obieramy i rozgotowujemy pod przykryciem z niewielką ilością wody. Następnie owoce przecieramy, dodajemy cukier i podgrzewamy do zagęszczenia – uważając, aby przecier się nie przypalił. Pod koniec podgrzewania dodajemy do masy skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Wówczas marmolada z pigwy i jabłek nabierze przyjemnego aromatu. Gotową marmoladę przekładamy do gorących słoików, zamykamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Jak widać, owoc ten ma wiele zastosowań. Warto robić z niego przetwory, gdyż właściwości pigwy jest całe mnóstwo.

Zobacz kalendarz owoców i warzyw na cały rok.