Pigwa jest bardzo charakterystyczną rośliną. Jej owoce można zobaczyć w wielu polskich sadach, a nawet parkach, na przełomie września i października. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych, nie można jednak spożywać go na surowo. Co więc można z niej przygotować, jakie są odmiany pigwy i czy pigwowiec a pigwa to ten sam owoc? Odpowiadamy w dzisiejszym wpisie.
Właściwości pigwy
Przetwory z pigwy to świetne rozwiązanie, jeśli chcemy zadbać o siebie w okresie jesienno-zimowym. Owoce te w swoim składzie mają cukry, kwasy organiczne, garbniki oraz olejek lotny. Ponadto, znajdziemy w niej witaminę C, która odpowiedzialna jest za odporność naszego organizmu. Co więcej, pigwa zawiera składniki odżywcze takie jak:
- witamina B,
- wapń,
- potas,
- fosfor,
- miedź,
- żelazo.
Podczas obróbki część tych substancji ulega rozkładowi, jednak zazwyczaj pozostaje ich na tyle dużo, aby zapewnić nam solidną porcję witamin i minerałów. Jeśli chcemy dodatkowo ograniczyć te starty, przetwarzajmy owoce zaraz po zbiorach.
Warto wiedzieć również, kiedy zrywać pigwę. Owoce dojrzewają w październiku, z ich zbiorem jednak lepiej poczekać do pierwszych przymrozków. Lekko przemrożone owoce pigwy tracą nieco cierpkiego smaku i stają się delikatniejsze.
Pigwowiec a pigwa – jaka jest różnica?
Zarówno pigwa, jak i pigwowiec są krzewami ozdobnymi i użytkowymi. Pigwowiec jest jednak mniejszy, osiąga wysokość do 2 metrów. Posiada również czerwone, różowe bądź pomarańczowe kwiaty. Jego owoce są sporo mniejsze od pigwy, jednak równie aromatyczne. Jeśli chodzi o właściwości pigwowca, są one podobne do pigwy i również nie nadają się do spożywania na surowo.
Nalewka z pigwy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy dokładnie myjemy. Każdy owoc koimy na ćwiartki, wypestkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrobnione owoce układamy warstwami w słoju, a każdą warstwę posypujemy cukrem. Słój z pigwą odstawiamy na około 5 dni, po tym czasie pigwa powinna puścić sok. Jest to sygnał, aby dolać do niej wódkę, słoik zakręcić i ponownie odstawić w ciemne miejsce na około 30 dni lub dłużej. W tym czasie nalewka nabierze herbacianego koloru i z każdym kolejnym tygodniem będzie coraz ciemniejsza i bardziej klarowna. Po tym czasie zlewamy nalewkę do innego słoja lub butelki – przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Pigwę ponownie umieszczamy w słoju, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie znów przelewamy ją przez sitko. Nalewka z pigwy gotowa – warto poczekać na tak dobry trunek.
Sok z pigwy
Pigwa do herbaty? Oczywiście – wystarczy tylko przygotować sok z pigwy i z powodzeniem stosować go zamiast cukru.
Składniki:
- pigwa – 2 kg,
- cukier – 2 kg.
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy owoce na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do 3/4 zawartości litrowego słoika, zasypujemy cukrem i przykrywamy gazą. Po kilku dniach odlewamy powstały sok, a następni rozlewamy go do butelek lub słoiczków i pasteryzujemy przez około 5-10 minut, do momentu zagotowania się wody.
Dżem z pigwy i pomarańczy
Składniki:
- pigwa – 2kg,
- limonka – 2 sztuki,
- pomarańcze – 3 sztuki,
- cukier – 200 g,
- żelatyna – 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Następnie zestawiamy z ognia, blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i jeszcze gorący dżem z pigwy i pomarańczy przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia.
Marmolada z pigwy i jabłek
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłka oraz pigwę myjemy, obieramy i rozgotowujemy pod przykryciem z niewielką ilością wody. Następnie owoce przecieramy, dodajemy cukier i podgrzewamy do zagęszczenia – uważając, aby przecier się nie przypalił. Pod koniec podgrzewania dodajemy do masy skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Wówczas marmolada z pigwy i jabłek nabierze przyjemnego aromatu. Gotową marmoladę przekładamy do gorących słoików, zamykamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Jak widać, owoc ten ma wiele zastosowań. Warto robić z niego przetwory, gdyż właściwości pigwy jest całe mnóstwo.
Zobacz kalendarz owoców i warzyw na cały rok.