Wielkimi krokami zbliża się upragniony, najdłuższy wiosenny weekend, podczas którego chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Rodzinne grillowanie na działkach, wycieczki rowerowe z przyjaciółmi, czy relaks w słońcu na tarasie – wszystkie te formy spędzania wolnego czasu są przyjemniejsze, gdy towarzyszą im pyszne potrawy!
W naszym artykule znajdziecie łatwe przepisy, które przygotujecie w kilka chwil, a niezbędne produkty znajdziecie w naszych sklepach.
Weekend majowy w plenerze – jakie potrawy przygotować?
Szaszłyki z cukinią i suszonymi pomidorami:
Jeśli chcemy w szybki sposób przygotować coś efektownego na grillu, to na pewno najlepszym rozwiązaniem będą szaszłyki. Możemy przygotować je z użyciem różnych rodzajów mięs, jak również w wersji wegetariańskiej. Warto połączyć tradycyjną, grillowaną kiełbasę z warzywami i ciekawymi dodatkami tworząc coś nowego!
- 2 kiełbasy śląskie Pekpol
- 1 mała cukinia
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- 3 duże pieczarki
- 1 duża, czerwona papryka
- 2 małe, czerwone cebule
- Sól, ostra papryka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości 1,5 cm. Cukinię i pieczarki również kroimy w plastry, paprykę w sporą kostkę, a cebulę w talarki. Wszystkie produkty doprawiamy odrobiną soli, ostrą papryką i ziołami, a następnie nabijamy na patyczki naprzemiennie, dodając również suszone pomidory. Przygotowane szaszłyki grillujemy, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
Wiosenna sałatka z sosem miodowo – cytrynowym
Tam, gdzie grilluje się karczek czy kiełbaski, musi też być dla równowagi sałatka! Najlepiej z samych warzyw z dodatkiem lekkiego sosu – długo pozostanie świeża i smaczna.
- 4 garści roszponki
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 50 g zielonego ogórka
- ½ puszki kukurydzy konserwowej Dawtona
- ½ puszki groszku konserwowego Dawtona
- garść szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy, pomidorki przekrawamy na połówki, ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Groszek oraz kukurydzę opłukujemy na sitku. Oliwę, miód oraz sok z cytryny łączymy z dodatkiem odrobiny pieprzu. Warzywa mieszamy z przygotowanym sosem, opcjonalnie dodajemy świeże zioła.
Koktajl bananowy z masłem orzechowym:
Jeśli planujemy spędzać naszą majówkę aktywnie, na przykład na rowerze czy rolkach – musimy pamiętać o uzupełnianiu energii! Nic tak nie postawi nas na nogi po wysiłku fizycznym, jak koktajl z bananem i masłem orzechowym, który możemy również zabrać ze sobą do bidonu.
- 200 ml mleka Mlekovita 2%
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity koktajl (opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę ciemnego kakao).
Deser jogurtowy z owocami:
Jogurtowe desery z owocami do idealna forma posiłku w słoneczne, ciepłe popołudnia. Nasza propozycja świetnie sprawdzi się też w menu osób, które dbają o linię!
- 1 jogurt naturalny Mlekovita
- 100 g mrożonych malin
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka pestek dyni
Sposób przygotowania:
Maliny rozmrażamy, miksujemy z dodatkiem miodu (zamiennie możemy użyć świeżych owoców). Jogurt przekładamy do salaterki lub dużej szklanki, na wierzch nakładamy przygotowany mus, posiekane migdały, płatki i pestki dyni. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Sprawdź, które produkty przydatne do przygotowania idealnej majówki znajdziesz w naszej najnowszej gazetce Lewiatan!