Wielkimi krokami zbliża się upragniony, najdłuższy wiosenny weekend, podczas którego chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Rodzinne grillowanie na działkach, wycieczki rowerowe z przyjaciółmi, czy relaks w słońcu na tarasie – wszystkie te formy spędzania wolnego czasu są przyjemniejsze, gdy towarzyszą im pyszne potrawy!

W naszym artykule znajdziecie łatwe przepisy, które przygotujecie w kilka chwil, a niezbędne produkty znajdziecie w naszych sklepach.

Weekend majowy w plenerze – jakie potrawy przygotować?

Szaszłyki z cukinią i suszonymi pomidorami:

Jeśli chcemy w szybki sposób przygotować coś efektownego na grillu, to na pewno najlepszym rozwiązaniem będą szaszłyki. Możemy przygotować je z użyciem różnych rodzajów mięs, jak również w wersji wegetariańskiej. Warto połączyć tradycyjną, grillowaną kiełbasę z warzywami i ciekawymi dodatkami tworząc coś nowego!

  • 2 kiełbasy śląskie Pekpol
  • 1 mała cukinia
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 2 małe, czerwone cebule
  • Sól, ostra papryka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości 1,5 cm. Cukinię i pieczarki również kroimy w plastry, paprykę w sporą kostkę, a cebulę w talarki. Wszystkie produkty doprawiamy odrobiną soli, ostrą papryką i ziołami, a następnie nabijamy na patyczki naprzemiennie, dodając również suszone pomidory. Przygotowane szaszłyki grillujemy, aż będą rumiane ze wszystkich stron.

 

Wiosenna sałatka z sosem miodowo – cytrynowym

Tam, gdzie grilluje się karczek czy kiełbaski, musi też być dla równowagi sałatka! Najlepiej z samych warzyw z dodatkiem lekkiego sosu – długo pozostanie świeża i smaczna.

  • 4 garści roszponki
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 50 g zielonego ogórka
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej Dawtona
  • ½ puszki groszku konserwowego Dawtona
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy, pomidorki przekrawamy na połówki, ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Groszek oraz kukurydzę opłukujemy na sitku. Oliwę, miód oraz sok z cytryny łączymy z dodatkiem odrobiny pieprzu. Warzywa mieszamy z przygotowanym sosem, opcjonalnie dodajemy świeże zioła.

 

Koktajl bananowy z masłem orzechowym:

Jeśli planujemy spędzać naszą majówkę aktywnie, na przykład na rowerze czy rolkach – musimy pamiętać o uzupełnianiu energii! Nic tak nie postawi nas na nogi po wysiłku fizycznym, jak koktajl z bananem i masłem orzechowym, który możemy również zabrać ze sobą do bidonu.

  • 200 ml mleka Mlekovita 2% 
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity koktajl (opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę ciemnego kakao).

 

Deser jogurtowy z owocami:

Jogurtowe desery z owocami do idealna forma posiłku w słoneczne, ciepłe popołudnia. Nasza propozycja świetnie sprawdzi się też w menu osób, które dbają o linię!

  • 1 jogurt naturalny Mlekovita 
  • 100 g mrożonych malin
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka pestek dyni

Sposób przygotowania:

Maliny rozmrażamy, miksujemy z dodatkiem miodu (zamiennie możemy użyć świeżych owoców). Jogurt przekładamy do salaterki lub dużej szklanki, na wierzch nakładamy przygotowany mus, posiekane migdały, płatki i pestki dyni. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

 

Sprawdź, które produkty przydatne do przygotowania idealnej majówki znajdziesz w naszej najnowszej gazetce Lewiatan!