Sprawdź nasz pomysł na pyszne śniadanie. Wypróbuj nasz przepis na chrupiące gofry bez mleka, które każdy przygotuje bez najmniejszego problemu. Aby zrobić domowe gofry, niezbędna będzie gofrownica.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej Lewiatan
  • 1 ¼ szklanki kefiru lub maślanki
  • ½ szklanki wody gazowanej Żywiec Zdrój Mocny Gaz
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego Lewiatan
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy kefir, wodę gazowaną Żywiec Zdrój Mocny Gaz, cukier, olej rzepakowy, 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie miksujemyna gładką masę. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy gofrownicę. Warto też posmarować ją olejem (wystarczy raz przed pierwszym smażeniem). Do gofrownicy wlewamy partiami gładkie ciasto (ciasto warto mieszać co jakiś czas w naczyniu). Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy – od 4 do 6 minut. Gofry podajemyz ulubionymi dodatkami: owocami, polewą, cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną.
Smacznego!

Gazetka Lewiatan – moc promocji dla każdego!

Odwiedź nasz również na Facebook-u.

Sprawdź też nasz przepis na chilli con carne w tortilli.