Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego Hengelein,
- 1 jajko.
Nadzienie 1:
- 5 łyżek powideł śliwkowych Lewiatan
Nadzienie 2:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem,
- 400 ml mleka Lewiatan 3%.
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania 15 minut +15 minut pieczenie
Opakowanie budyniu rozpuść w 200 ml chłodnego mleka, pozostałe 200 ml podgrzej. Do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony budyń, mieszaj, aż budyń zgęstnieje, odstaw na bok do ostygnięcia. Rozwiń ciasto francuskie, podziel je na pół. Jedną część podziel na mniejsze kawałki, na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę powideł, zwiń w kształt trójkąta i boki dociśnij widelcem. Drugą część podziel na prostokąty, na bok wyłóż odrobinę budyniu, brzegi dociśnij dokładnie widelcem. Następnie roztrzep jajko, posmaruj nim każde ciasteczko. Możesz je przystroić płatkami migdałów lub orzechami włoskimi i cynamonem. Piecz w piekarniku, zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Gotowe ciasteczka przełóż na półmisek, poczekaj, aż przestygną. Smacznego.
Gazetka Lewiatan – nowe promocje każdego dnia
Odwiedź nas również na Facebook-u
Sprawdź też nasz przepis na mazurek Rafaello.