Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zdajesz sobie z tego sprawę, ale masz już dość klasycznych kanapek? Zrób tosty! W naszym dzisiejszym wpisie przedstawimy przepis na idealne tosty i to nie jeden. Dzięki nim zyskasz energię na cały pracowity dzień.

Wegetariańskie tosty z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • Majonez – 2 łyżki,
  • Ketchup – 1 łyżka,
  • Cukinia – 1 sztuka,
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty – 4 kromki,
  • Czerwona cebula – 1 sztuka,
  • Czosnek – 1 ząbek,
  • Bakłażan – 1 sztuka,
  • Świeża bazylia – kilka listków,
  • Czerwona papryka – 1 sztuka,
  • Pomidor – 1 sztuka,
  • Oliwa z oliwek – 100 ml,
  • Sałata lodowa – kilka liści,
  • Sól i pieprz – do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy na paseczki i opiekamy w piekarniku lub na patelni grillowej. Kromki chleba tostowego smarujemy oliwą, a następnie układamy na nich wcześniej zgrillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na maksymalnie 5 minut, w zależności od preferowanego stopnia przypieczenia. Podajemy na liściach sałaty i dekorujemy świeżą bazylią. Przepis na idealne tosty gotowy.

Tosty z jajkiem

Składniki:

  • Chleb tostowy – 4 kromki,
  • Jajka – 4 sztuki,
  • Szczypiorek – pół pęczka,
  • Masło – 1 łyżeczka,
  • Przyprawy – do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kromki chleba smarujemy delikatnie masłem po zewnętrznej stronie, a następnie układamy w opiekaczu. Na każdą z nich ostrożnie wbijamy jajko, przyprawiamy. Nakładamy drugą kromkę i zamykamy opiekacz. Zapiekamy do zarumienienia, a po wyjęciu dekorujemy szczypiorkiem. Jest to bardzo pożywna propozycja na śniadanie.

„Podrasowane” tosty z szynką i serem

Składniki:

  • Jajka – 4 sztuki,
  • Mleko – 1 szklanka,
  • Chleb tostowy – 8 kromek,
  • Masło – 1 łyżka,
  • Szynka – 8 plastrów,
  • Zielona papryka – 1 sztuka,
  • Cebula – 1 sztuka,
  • Tarty ser żółty – 2 szklanki,
  • Sól i pierz – szczypta.

 

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka i ubijamy je. Dolewamy mleko, wsypujemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy, a następnie moczymy w masie chleb tostowy. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią masło i smażymy kromki z obu stron. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia. Na kromki kładziemy po 2 plastry szynki, a także cebulę i zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę. Posypujemy je żółtym serem. Na wierzch kładziemy pozostałe kromki chleba. Polewamy pozostałą masą jajeczną i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

 

Gazetki promocyjne Lewiatan – każdy znajdzie tutaj wiele okazji dla siebie