Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zdajesz sobie z tego sprawę, ale masz już dość klasycznych kanapek? Zrób tosty! W naszym dzisiejszym wpisie przedstawimy przepis na idealne tosty i to nie jeden. Dzięki nim zyskasz energię na cały pracowity dzień.
Wegetariańskie tosty z grillowanymi warzywami
Składniki:
- Majonez – 2 łyżki,
- Ketchup – 1 łyżka,
- Cukinia – 1 sztuka,
- Chleb tostowy pełnoziarnisty – 4 kromki,
- Czerwona cebula – 1 sztuka,
- Czosnek – 1 ząbek,
- Bakłażan – 1 sztuka,
- Świeża bazylia – kilka listków,
- Czerwona papryka – 1 sztuka,
- Pomidor – 1 sztuka,
- Oliwa z oliwek – 100 ml,
- Sałata lodowa – kilka liści,
- Sól i pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy na paseczki i opiekamy w piekarniku lub na patelni grillowej. Kromki chleba tostowego smarujemy oliwą, a następnie układamy na nich wcześniej zgrillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na maksymalnie 5 minut, w zależności od preferowanego stopnia przypieczenia. Podajemy na liściach sałaty i dekorujemy świeżą bazylią. Przepis na idealne tosty gotowy.
Tosty z jajkiem
Składniki:
- Chleb tostowy – 4 kromki,
- Jajka – 4 sztuki,
- Szczypiorek – pół pęczka,
- Masło – 1 łyżeczka,
- Przyprawy – do smaku.
Sposób przygotowania:
Kromki chleba smarujemy delikatnie masłem po zewnętrznej stronie, a następnie układamy w opiekaczu. Na każdą z nich ostrożnie wbijamy jajko, przyprawiamy. Nakładamy drugą kromkę i zamykamy opiekacz. Zapiekamy do zarumienienia, a po wyjęciu dekorujemy szczypiorkiem. Jest to bardzo pożywna propozycja na śniadanie.
„Podrasowane” tosty z szynką i serem
Składniki:
- Jajka – 4 sztuki,
- Mleko – 1 szklanka,
- Chleb tostowy – 8 kromek,
- Masło – 1 łyżka,
- Szynka – 8 plastrów,
- Zielona papryka – 1 sztuka,
- Cebula – 1 sztuka,
- Tarty ser żółty – 2 szklanki,
- Sól i pierz – szczypta.
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je. Dolewamy mleko, wsypujemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy, a następnie moczymy w masie chleb tostowy. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią masło i smażymy kromki z obu stron. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia. Na kromki kładziemy po 2 plastry szynki, a także cebulę i zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę. Posypujemy je żółtym serem. Na wierzch kładziemy pozostałe kromki chleba. Polewamy pozostałą masą jajeczną i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Gazetki promocyjne Lewiatan – każdy znajdzie tutaj wiele okazji dla siebie