Polecamy klasykę w nieco odświeżonej wersji. Kartoflanka przecierana to aksamitna, sycąca zupa z dodatkiem kiełbasy i boczku. Jest to doskonały pomysł na szybki obiad.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 2 cebule
  • 3 parówki z szynki Lewiatan
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan
  • 2 kostki warzywne Lewiatan
  • 1 l wody
  • 100 ml śmietany kremówki 30% Piątnica
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy olej w garnku, podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę, ⅔ pokrojonych parówek i boczku, wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler. Smażymy wszystko przez 5 minut. Następnie zalewamy rozpuszczonymi w wodzie kostkami warzywnymi, dodajemy majeranek i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy od 15 do 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przygotowaną zupę musimy jeszcze zblendować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz ponownie zagotować. Pozostałe parówki i boczek podsmażamy na suchej patelni. Zmiksowaną zupę wlewamy do miseczek i posypujemy chrupkim boczkiem i parówkami. Zupa jest szybka, pyszna i sycąca. Smacznego.

Gazetka Lewiatan – zainspiruj się nowymi promocjami

Odwiedź nas również na Facebook-u

Wypróbuj także nasz przepis na babkę szpinakową