Polecamy klasykę w nieco odświeżonej wersji. Kartoflanka przecierana to aksamitna, sycąca zupa z dodatkiem kiełbasy i boczku. Jest to doskonały pomysł na szybki obiad.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ½ korzenia selera
- 2 cebule
- 3 parówki z szynki Lewiatan
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan
- 2 kostki warzywne Lewiatan
- 1 l wody
- 100 ml śmietany kremówki 30% Piątnica
- 2 łyżki majeranku
- pieprz czarny mielony
- sól
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy olej w garnku, podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę, ⅔ pokrojonych parówek i boczku, wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler. Smażymy wszystko przez 5 minut. Następnie zalewamy rozpuszczonymi w wodzie kostkami warzywnymi, dodajemy majeranek i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy od 15 do 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przygotowaną zupę musimy jeszcze zblendować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz ponownie zagotować. Pozostałe parówki i boczek podsmażamy na suchej patelni. Zmiksowaną zupę wlewamy do miseczek i posypujemy chrupkim boczkiem i parówkami. Zupa jest szybka, pyszna i sycąca. Smacznego.
Gazetka Lewiatan – zainspiruj się nowymi promocjami
Odwiedź nas również na Facebook-u
Wypróbuj także nasz przepis na babkę szpinakową