Włoska kuchnia kojarzy się większości Polaków z takimi daniami jak pizza oraz lasagne. Ta druga potrawa powstała w regionie Emilia-Romana, którego stolicą jest Bolonia. Właśnie od tego miasta wzięła się nazwa sosu bolońskiego, jednego z najważniejszych składników tego dania.
Jeśli chcesz przenieść odrobinę Włoch do swojej kuchni, zapraszamy do naszego tekstu. Znajdziesz w nim prosty przepis na lasagne bolognese.
Składniki na sos bolognese:
- 325 g mielonego mięsa wołowego
- 325 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g boczku
- cebula
- marchewka
- ząbek czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych w puszce
- szklanka czerwonego wina
- ½ łodygi selera naciowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mleka
- ¾ łyżeczki oregano
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ¼ łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
- 50 g mąki
- 55 g masła
- 500 ml mleka
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki:
- 100 g parmezanu lub grana padano
- 12-14 płatków makaronu do lasagne
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Przepis na lasagne zacznij od obrania oraz drobnego posiekania warzyw – cebuli, selera naciowego i marchewki. W przypadku ząbku czosnku przeciśnij go przez praskę.
Pokrój boczek w kostkę i zrumień go na patelni. Dodaj oliwę, a potem warzywa, by zeszkliły się przez kilka minut. Pamiętaj o mieszaniu zawartości patelki, by warzywa równomiernie się przyrumieniły.
Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego i smaż je około 10 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość. Kiedy mięso już się przesmaży, dodaj wino i gotuj, aż ono odparuje.
Teraz dodaj krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw przyprawami, a następnie gotuj około 2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewaj co jakiś czas trochę wody. Na sam koniec dodaj 3 łyżki mleka.
Czas przygotować sos beszamelowy. Rozpuść w garnku masło, dodaj mąkę i smaż do uzyskania złotego koloru. Powoli wlej mleko, cały czas energicznie mieszając. Gdy sos uzyska gładką konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podgrzewaj sos jeszcze około 1,5 minuty, cały czas mieszając. Odstaw garnek z ognia.
Zetrzyj parmezan lub grana padano na tarce o grubych oczkach. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne – w tym celu musisz je wysmarować masłem.
Lasagne składa się z warstw, dlatego warto podzielić sobie wszystkie składniki na 4 części i starać się brać na daną warstwę ¼ zawartości.
Kolejność układania warstw to: płaty makaronu, beszamel, sos boloński, wybrany przez Ciebie ser, ponownie płaty makaronu, beszamel, sos i parmezan lub grana padano. Trzecią i czwartą warstwę ułóż w analogiczny sposób.
Zapiekaj lasagne w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź danie. Zanim je pokroisz, poczekaj 5-10 minut.
Smacznego!
Więcej włoskich przepisów – ciasto na pizzę bez drożdży
Gazetka Lewiatan- bądź na bieżąco z promocjami
Zajrzyj na naszego Facebooka