Dla części osób usmażenie wegańskich naleśników jest przeszkodą nie do pokonania- przywierają do patelni, rozwalają się lub nie dadzą się przewrócić na drugą stronę. A przecież ich zrobienie nie musi być problematyczne. Sprawdź nasz przepis na naleśniki bez jajek i przekonaj się samemu, że upieczenie wegańskiej wersji naleśników jest niezwykle proste.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub migdałowego (tak naprawdę wykorzystać można tutaj każde mleko, choć odradzamy ryżowe, ponieważ lepi się do patelni)
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- około 45 ml oleju
Sposób przygotowania:
Mieszaj w misce wodę, mleko, mąkę oraz szczyptę soli aż do momentu, w którym uzyskasz lejące się i gładkie ciasto. Odstaw je na 30 minut, by ulotniły się z niego bąbelki powietrza, a gluten się związał.
Po upłynięciu pół godziny ciasto lekko zgęstnieje, dlatego też dodaj do niego olej i wymieszaj dokładnie, aż połączy się z ciastem. Jeśli ciasto nadal będzie za gęste, dodaj do niego odrobinę wody.
Rozgrzej patelnię, dodając odrobinę oleju. Nalej chochlą ciasto i przewróć je na drugą stronę drewnianą szpatułką, gdy się usmaży. Podobnie piecz pozostałe naleśniki bez jajek.
Smacznego!
Jesteś fanem tradycyjnych naleśników? Sprawdź przepis na naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem
Hity cenowe na każdy tydzień: gazetki promocyjne Lewiatan
Bądź na bieżąco- polub nas na Facebooku