Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej Lewiatan
- 150 g masła
- 25 g cukru pudru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- papier do pieczenia Lewiatan
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu na sernik Włoszczowa
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 350 ml mleka
- 3% Lewiatan
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 250 g cukru
Sposób przygotowania:
Podane w przepisie składniki ciasta wymieszaj mikserem. Wyłóż na stół i zagnieć gładkie ciasto, a potem zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.
Wyłóż papierem do pieczenia wysoką blaszkę o wymiarach 22×30 cm. Rozwałkuj na cienki placek schłodzone ciasto, a następnie wyłóż nim dno wcześniej przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem.
Wstaw blaszkę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut.
W międzyczasie ubij na puch żółtko i jajka z cukrami. Dodaj twaróg, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, a potem wymieszaj. Na sam koniec wlej mleko i roztopione masło i ponownie wszystko wymieszaj.
Masę wylej na podpieczony spód. Całość ponownie wstaw do piekarnika (dalej piecz w 180 stopniach), tym razem na 45 minut.
W tym czasie możesz przygotować masę bezową. Potrzebujesz do tego białek i cukru. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. W trakcie dodawaj małymi partiami cukier. Otrzymana piana musi być sztywna oraz gładka.
Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową, równo ją rozprowadzając.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Piecz sernik jeszcze przez 20 minut, aż lekko się zarumieni. Pamiętaj, by ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Lubisz ciasto marchewkowe? Sprawdź nasz przepis!
Lewiatan gazetki – aktualne promocje
Daj nam like’a na Facebooku!