Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej lub udźca wołowego
  • 7 cebul
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 papryki
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej Lewiatan
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan
  • 250 ml śmietanki 30%
  • przyprawa do potraw uniwersalna Lewiatan
  • oregano, sól, papryka słodka Lewiatan, pieprz mielony Lewiatan

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż paprykę na blasze i piecz ją około 30 minut w piekarniku. Po wyjęciu włóż ją do niewielkiego garnka, a następnie przykryj i odstaw do ostygnięcia. Zdejmij z papryki skórkę, potem pokrój ją na małe kawałki. Teraz możesz wziąć się za inne składniki – mięso pokrój w średnią wielkości kostkę, pieczarki w ćwiartki, a cebulę w piórka.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Następnie przełóż ją do dużego garnka. Na tłuszczu, który został na patelni, obsmaż mięso. Dodaj je do cebuli. Teraz podsmaż pieczarki i, tak jak mięso oraz cebulę, przełóż je do garnka.

Dodaj resztę składników wraz z pieczoną papryką. Na patelnię wylej pół szklanki wody, zagotuj i poczekaj do momentu, aż patelnia zrobi się czysta. Tak przygotowany sos przelej do garnka, a potem dodaj: musztardę sarepską, przyprawę uniwersalną i dokładnie wymieszaj.

Wszystkie składniki duś na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Na sam koniec dodaj śmietanę, koncentrat i przypraw do smaku. Ponownie zagotuj.

Smacznego!


 

Pomysł na pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na ciasto marchewkowe

Gazetka Lewiatan bądź na bieżąco z promocjami

Polub nas na Facebooku