Jak nie marnować jedzenia w kuchni?

Jak nie marnować jedzenia w kuchni?

Marnotrawstwo jedzenia to, niestety, powszechne zjawisko. Według danych Greenpeace nasz kraj zajmuje niechwalebne 5 miejsce w rankingu państw Unii Europejskiej, które wyrzucają najwięcej jedzenia. Rocznie liczbę zmarnowanej żywności szacuje się na około 9 milionów ton.

Jak nie marnować jedzenia? Oto 6 wskazówek, dzięki którym będzie wyrzucać mniej żywności w kuchni.

Planuj menu na kilka dni

W jeden dzień spaghetti bolognese, w drugi rosół z makaronem z poprzedniego dnia. Najlepiej komponować posiłki w taki sposób, by móc wykorzystać część produktów z poprzedniego dnia. Warto więc przygotować sobie schemat działania, czyli menu. Planuj z 3-dniowym wyprzedzeniem posiłki, jednocześnie kontrolując zawartość swojej lodówki.

Przykładowo, jeśli masz w lodówce niewykorzystane cukinie oraz kawałek sera, to pomyśl o zapiekance warzywnej, a nie roladkach z kurczaka. Sprawdzaj zawartość lodówki i na jej podstawie twórz pyszne dania.

Lista zakupów zawsze pod ręką

Drugi punkt na naszej liście łączy się z pierwszym. Kiedy przygotujesz już menu na 3 dni, sprawdź, które produkty masz już w swojej kuchni. Brakujące składniki spisz na listę, dzięki czemu kupisz w sklepie, których naprawdę potrzebujesz. Możesz w tym celu wykorzystać też aplikacje zakupowe, np.: Listonic. Więcej przeczytasz na ten temat w naszym poprzednim artykule.

Pamiętaj też o tym, że z Lewiatanem możesz kupować taniej. Wystarczy, że będziesz na bieżąco sprawdzać naszą aktualną gazetkę Lewiatan. Na jej podstawie rób listę i oszczędzaj na zakupach!

Pamiętaj o dacie ważności

Drobny, ale częsty błąd. Robiąc zakupy, sprawdzaj daty ważności produktów, których termin nie jest długi. W ten sposób będziesz mieć pewność, że masło lub kefir będzie mogło pozostać w lodówce trochę dłużej, a Ty nie wyrzucisz produktu do kosza.

Zapisuj to, co wyrzucasz

Napoczęte opakowanie śmietany, zepsuty owoc lub przeterminowany serek – jeśli notorycznie wyrzucasz żywność, postaraj się odkryć przyczyny tego marnotrawstwa. Jak? Zrób mały eksperyment – zapisuj przez miesiąc produkty, które wyrzucasz. Po tym czasie sprawdź, które produkty zajmują najwyższe miejsce na liście i zacznij komponować posiłki w taki sposób, by jak najczęściej używać tego składnika.

Prawidłowo przechowuj produkty

Jogurt położony na najwyższej półce lodówki, umycie truskawek lub malin przed włożeniem do lodówki czy położenie serka, którego termin kończy się za 2 dni, w najdalszy zakątek lodówki, to tylko przykłady drobnych błędów, które można popełnić, przechowując żywność w lodówce. Jak układać produkty w lodówce? Poradnik na ten temat znajdziesz tu.

Nie masz ochoty? Zamróź lub zrób przetwory

Dobrym pomysłem, dzięki któremu można zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, jest mrożenie produktów. Ilość produktów, które możesz zamrozić, jest spora. Od oczywistych, tj. chleb czy owoce, po śmietanę, a nawet banany.

Jeśli masz w kuchni nadmiar sezonowych warzyw lub owoców, pomyśl też o zrobieniu przetworów. To kolejny sposób, dzięki któremu nie będziesz marnować jedzenia, a jednocześnie będziesz mógł przez cały rok cieszyć się pysznym smakiem owoców lub warzyw.