Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaka to warzywo, z którego z łatwością „wyczarujemy” pyszne dania. Warto je jeść, ponieważ zawierają mnóstwo składników odżywczych, między innymi potas, wapń czy magnez. Przedstawiamy więc 3 przepisy na dania ze słodkich ziemniaków.
Zupa krem z batatów z orzechami
Składniki:
- bataty – około 800 g,
- cebula – 2 sztuki,
- czosnek – 3 ząbki,
- suszone pomidory w oleju – 10 sztuk,
- bulion warzywny – 800 ml,
- orzechy ziemne niesolone – 60 g,
- sól, pieprz, natka pietruszki – według uznania.
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie podduszamy w oleju. Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone warzywa oraz suszone pomidory wkładamy go garnka i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 15 minut, po czym dodajemy czosnek, zioła oraz przyprawy. Na koniec dodajemy orzechy i dokładnie wszystko blendujemy. Smacznego!
Pieczone bataty z sosem tzatziki
Składniki:
- bataty – 2 sztuki,
- ogórek gruntowy – 1 sztuka,
- jogurt grecki – 200 g,
- czosnek – 1 ząbek,
- świeży szczypiorek – 1 łyżka,
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
- czarne oliwki – według uznania.
Sposób przygotowania:
Bataty myjemy, kładziemy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę (do miękkości). W międzyczasie przygotowujemy sos. Ogórka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, czosnek oraz posiekany szczypiorek. Po upieczeniu bataty kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z sosem tzatziki, oliwkami oraz pomidorkami. Gotowe, to świetny pomysł na pożywną kolację.
Dyniowe curry z batatem i ciecierzycą
Składniki:
- cebula – 1 sztuka,
- dynia piżmowa lub hokkaido – 1 sztuka,
- bataty – 2 sztuki,
- ciecierzyca – puszka,
- żółta pasta curry – 2 łyżki,
- bulion warzywny – 400 ml,
- imbir – kawałek ok. 3 cm,
- papryczka chilli – 1 sztuka,
- mleczko kokosowe – puszka,
- limonka – 1 sztuka,
- ryż basmati – 200 g,
- świeża kolendra – do smaku.
Sposób przygotowania:
Dynię i bataty obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Chilli kroimy w cienkie plasterki (jeśli lubimy bardzo ostre dania, pestki pozostawmy w środku). Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Na oleju kokosowym szklimy cebulę, następnie dodajemy chilli oraz imbir. Dodajemy bulion oraz mleczko kokosowe, a następnie warzywa. Gotujemy, aż dynia oraz bataty zmiękną. Doprawiamy do smaku solą oraz sokiem z limonki. Ryż gotujemy na sypko i podajemy w osobnej miseczce obok curry, które można udekorować cząstką limonki oraz świeżą kolendrą.
Sprawdź również nasz przepis na lasagne.
Gazetka Lewiatan- bądź na bieżąco z promocjami
Zajrzyj na naszego Facebooka.