Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaka to warzywo, z którego z łatwością „wyczarujemy” pyszne dania. Warto je jeść, ponieważ zawierają mnóstwo składników odżywczych, między innymi potas, wapń czy magnez. Przedstawiamy więc 3 przepisy na dania ze słodkich ziemniaków.

Zupa krem z batatów z orzechami

Składniki:

  • bataty – około 800 g,
  • cebula – 2 sztuki,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • suszone pomidory w oleju – 10 sztuk,
  • bulion warzywny – 800 ml,
  • orzechy ziemne niesolone – 60 g,
  • sól, pieprz, natka pietruszki – według uznania.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie podduszamy w oleju. Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone warzywa oraz suszone pomidory wkładamy go garnka i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 15 minut, po czym dodajemy czosnek, zioła oraz przyprawy. Na koniec dodajemy orzechy i dokładnie wszystko blendujemy. Smacznego!

Pieczone bataty z sosem tzatziki

Składniki:

  • bataty – 2 sztuki,
  • ogórek gruntowy – 1 sztuka,
  • jogurt grecki – 200 g,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • świeży szczypiorek – 1 łyżka,
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
  • czarne oliwki – według uznania.

Sposób przygotowania:

Bataty myjemy, kładziemy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę (do miękkości). W międzyczasie przygotowujemy sos. Ogórka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, czosnek oraz posiekany szczypiorek. Po upieczeniu bataty kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z sosem tzatziki, oliwkami oraz pomidorkami. Gotowe, to świetny pomysł na pożywną kolację.

Dyniowe curry z batatem i ciecierzycą

Składniki:

  • cebula – 1 sztuka,
  • dynia piżmowa lub hokkaido – 1 sztuka,
  • bataty – 2 sztuki,
  • ciecierzyca – puszka,
  • żółta pasta curry – 2 łyżki,
  • bulion warzywny – 400 ml,
  • imbir – kawałek ok. 3 cm,
  • papryczka chilli – 1 sztuka,
  • mleczko kokosowe – puszka,
  • limonka – 1 sztuka,
  • ryż basmati – 200 g,
  • świeża kolendra – do smaku.

Sposób przygotowania:

Dynię i bataty obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Chilli kroimy w cienkie plasterki (jeśli lubimy bardzo ostre dania, pestki pozostawmy w środku). Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Na oleju kokosowym szklimy cebulę, następnie dodajemy chilli oraz imbir. Dodajemy bulion oraz mleczko kokosowe, a następnie warzywa. Gotujemy, aż dynia oraz bataty zmiękną. Doprawiamy do smaku solą oraz sokiem z limonki. Ryż gotujemy na sypko i podajemy w osobnej miseczce obok curry, które można udekorować cząstką limonki oraz świeżą kolendrą.

Sprawdź również nasz przepis na lasagne.

Gazetka Lewiatan- bądź na bieżąco z promocjami

Zajrzyj na naszego Facebooka.