Każdy sezon ma swoich zwolenników w kwestii rozpoczęcia diety lub zmiany nawyków żywieniowych. Niektórzy z nas starają się zdążyć z formą na lato, a inni dopiero wtedy, korzystając z sezonu warzywno – owocowego wprowadzają zmiany w swojej kuchni.
Bez względu na to, do której grupy się zaliczacie, mamy dla Was 5 propozycji na fit desery z użyciem sezonowych owoców! Sprawdźcie co pysznego i dobrego dla Waszego zdrowia i sylwetki możecie przygotować dosłownie w kilka minut.
Pudding chia z malinami
- 15 g nasion chia
- 200 ml mleka migdałowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 150 g malin
- płaska łyżeczka miodu
- łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowym, dodajemy wiórki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc lub na kilka godzin do lodówki. Maliny miksujemy w blenderze z dodatkiem odrobiny miodu. Gdy nasionka napęcznieją, przelewamy połowę masy do sporej szklanki/salaterki. Następnie na wierzch nakładamy drugą część masy i całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Lody bananowo – cynamonowe
- 1 duży, dojrzały banan
- 50 ml mleka krowiego 2%
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Dojrzałego banana kroimy w grube plastry i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Zmrożony owoc wyciągamy, wkładamy do blendera i zostawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mleko, cynamon i posiekane orzechy, miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy lodów.
Jogurtowe parfait z truskawkami
- 300 g truskawek
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka posiekanych daktyli
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane oraz płatki migdałowe podprażamy delikatnie na suchej patelni, a następnie mieszamy z posiekanymi daktylami. Truskawki miksujemy na mus lub dokładnie rozgniatamy widelcem. W wysokim naczyniu np. szerokiej szklance układamy warstwowo jogurt naprzemiennie z owocami i mieszanką płatków i daktyli.
Mango lassi
- ½ dojrzałego mango
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 ml wody
- ¼ łyżeczki kardamonu
- łyżeczka syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gęsty koktajl, mango powinno być miękkie i dojrzałe. Opcjonalnie koktajl podajemy na kostkach lodu.
Czekoladowy mus z banana i awokado
- 1 duży, dojrzały banan
- ½ miękkiego awokado
- płaska łyżka ciemnego kakao
- 4 daktyle
- 100 ml mleka migdałowego
- kilka borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy w kubku gorącym mlekiem migdałowym, odstawiamy na godzinę. Banana i awokado kroimy w kostkę, dodajemy wraz z ciemnym kakao do mleka z namoczonymi daktylami, całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Podajemy z borówkami amerykańskimi lub malinami.
Sprawdź, które produkty, dzięki którym przygotujesz fit desery, znajdziesz w naszej najnowszej gazetce Lewiatan!