Obchodzenie imienin jest bardzo popularne w Polsce. Jest to wspaniała okazja do spotkania, wspólnego biesiadowania. Imieniny zwykle obchodzimy w domu, dlatego warto przygotować coś pysznego dla gości. Każda pani domu i gospodarz lubią, aby wszystkim smakowało. Podpowiemy, jak przygotować przykładowe menu imieninowe, żeby jedzenie było pyszne i szybkie w przygotowaniu, aby nie zniknąć na długie godziny w kuchni.

Błyskawiczny deser owocowy

Wiemy, co przygotować na imieniny w domu, aby zachwycić gości. Cudownie smakują owoce z bezami, dlatego przedstawiamy przepis na połączenie tych dwóch składników z dodatkiem bitej śmietany. Takie słodycze charakteryzują się wyważonym smakiem, przygotowanie zajmuje kilka chwil i nie wymaga posiadania żadnych umiejętności kulinarnych.

Składniki na 5 porcji:

  • 600 ml śmietany 30%,
  • 500 g owoców,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200 g bezy.

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Kroimy owoce i rozdrabniamy bezy. W szklankach, pucharkach układamy warstwy, pokruszonej bezy, owoców i bitej śmietany. Do deseru można użyć różnych owoców; truskawek, malin, jagód, jeżyn, możemy go także udekorować listkami mięty lub jadalnymi płatkami kwiatów. Jest przepyszny i piękny równocześnie.

Jeżeli wolimy deser bez śmietany, polecamy przekładaniec jogurtowy. Natomiast jeżeli mamy nieco więcej czasu, na imieniny możemy także przygotować mini serniczki z owocami.

Wszechstronna tortilla

Pszenne placki są genialne na takie okazje, ponieważ pozwalają na przyrządzenie szybkich przekąsek. Roladki na zimno można przygotować w kilku smakach w kilka chwil.

Składniki:

  • 6 sztuk tortilli,
  • 400 g serka śmietanowego,
  • 2 łyżki koperku,
  • 200 g łososia,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 300 g szynki,
  • 100 g papryki konserwowej lub świeżej,
  • 100 g ogórka konserwowego.

Sposób wykonania:

Paprykę, ogórek kroimy w kosteczkę. Pół serka mieszamy z koperkiem, drugą połowę z chrzanem. Trzy tortille smarujemy serkiem, układamy łososia, zawijamy i kroimy w plastry. Pozostałe placki grubo smarujemy serkiem z chrzanem, kładziemy szynkę, paprykę, ogórka, zwijamy i także kroimy. Ruloniki układamy na talerzu i gotowe.

Cudownie smakuje także Chilli con carne w tortilli. Na imieniny polecamy także sałatkę słoneczną, z dań ciepłych na spotkanie w miłym gronie, warto przygotować cukinię nadziewaną kurczakiem. Wybierając deser i coś konkretnego, możemy stworzyć przykładowe menu na imieniny. Komponując jadłospis, należy wziąć pod uwagę pogodę, ponieważ inne dania sprawdzą się podczas upału, a inne w chłodniejsze dni.

Wiedząc, co przygotować na imieniny do jedzenia, warto zajrzeć do aktualnej gazetki Lewiatan, w której znajdziemy promocje na produkty, z których możemy przyrządzić poczęstunek dla gości.