Mole spożywcze to najczęściej spotykane w naszych domach szkodniki, a zarazem jedne z najtrudniejszych do wyplenienia. Opanowały one Twoją kuchnię i nie wiesz, jak z nimi walczyć? Sprawdź nasze domowe sposoby na mole spożywcze, dzięki którym skutecznie się ich pozbędziesz.
Skąd biorą się mole spożywcze?
Mole bardzo łatwo przynieść do domu wraz z zakupami. Dlatego warto wyrobić sobie nawyk oglądania kupowanego produktu, zwłaszcza tak zwanego „suchego”, na przykład kasza czy ryż. Wszelkie dziury oraz przedarcia są ryzykowne, ponieważ wskazują na to, że w środku mogą pojawić się mole spożywcze.
Suche produkty najlepiej przechowywać w czystych, dokładnie umytych pojemnikach. Jeśli mamy wątpliwości co do danego towaru, warto przesypać kupione ziarna na blachę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na kilka minut. Można także umieścić na kilka dni szczelnie zamkniętą żywność do zamrażalnika. W ten sposób zapobiegniemy przepoczwarzeniu się niewidocznych jaj w larwy i ochronimy całą domową żywność przed molami, zapobiegając rozprzestrzenianiu się problemu.
Warto również wyrobić sobie nawyk systematycznego sprzątania szafek kuchennych. Do tego celu najlepiej sprawdzi się szare mydło i ocet. Przecieranie szafek odrobiną wody z octem pozwoli stworzyć mniej przyjemne warunki dla moli.
Co jednak zrobić, gdy mole już zadomowiły się w naszej kuchni? Z pomocą przychodzą nasze domowe sposoby na mole spożywcze.
Ocet i olejki eteryczne
Mole szczególnie nie lubią zapachu octu i niektórych olejków eterycznych. Możemy w łatwy sposób przygotować specjalną mieszankę odstraszającą owady. Do atomizera wlejmy ocet oraz po kilka kropel olejków, na przykład lawendowego czy eukaliptusowego. Zmieszajmy, a następnie spryskajmy mieszanką wszystkie szafki. Pozostawmy do wyschnięcia. Powtarzajmy tak długo, aż będziemy mieć pewność, że mole „wyprowadziły się” z naszej kuchni na dobre. Później pryskajmy profilaktycznie raz na jakiś czas, najlepiej podczas standardowych tygodniowych porządków.
Użyj suszarki do włosów
Wysoka temperatura to również dobry sposób na mole. Warto użyć suszarki do włosów i potraktować nią wszystkie szafki oraz zakamarki w kuchni. Nie możemy zapomnieć, żeby ustawić ją na możliwie najwyższą temperaturę. Dzięki temu pozbędziemy się nie tylko moli, ale również jaj oraz larw. To szczególnie dobre rozwiązanie, kiedy nie mamy możliwości wyparzenia przedmiotów znajdujących się w szafkach.
Owoce cytrusowe w walce z molami
Zapach cytrusów również nie jest dla moli przyjazny. Jeżeli chcemy się ich skutecznie pozbyć bez jednoczesnego stosowania środków chemicznych, kupmy pomarańcze. Wbijmy w nie goździki (za ich zapachem również nie przepadają) i odstawmy do wysuszenia. Następnie wysuszony cytrus należy położyć w miejscu, w którym najczęściej pojawiają się mole.
Pułapka na mole
W sklepach dostępnych jest wiele pułapek na mole, jednak z powodzeniem możemy zrobić je samodzielnie. Potrzebujemy do tego wyłącznie octu jabłkowego (jego zapach przyciąga mole) i niewielkiej miseczki. Naczynie wypełnione octem należy włożyć do wszystkich szafek, w których znajduje się jedzenie, a także na blatach. Zwabione szkodniki szybko utopią się w płynie. Podobnie zadziała na nie wytrawne, kwaskowe wino.
Przedstawione powyżej domowe sposoby na mole spożywcze z pewnością świetnie sprawdzą się w walce z niechcianymi szkodnikami.
Lewiatan gazetka promocyjna – świetne promocje dla każdego