Przez ostatnie kilka lat coraz więcej mówi się o glutenie. Bardzo popularne stały się diety bezglutenowe, które eliminują z codziennych posiłków produkty, które w swoim składzie posiadają gluten. Coraz częściej mówi się także o chorobach związanych z glutenem, czyli alergii na gluten oraz celiakii. Czym tak naprawdę jest gluten i jak wpływa na nasz organizm? Wyjaśniamy w dzisiejszym artykule.

Co to jest ten gluten?

Gluten to białko roślinne zbudowane z gliadyny i gluteniny, które znajduje się w wielu popularnych zbożach jak np.: żyto, pszenica czy jęczmień. Właśnie ten składnik w dużej mierze powoduje, że pieczywo jest pulchne, a ciasta są bardziej elastyczne. W ostatnim czasie jednak wielu dietetyków przekonuje swoich pacjentów, by ograniczyli lub całkowicie zrezygnowali ze spożywania glutenu. Czy słusznie? Czy składnik ten rzeczywiście może przynosić negatywne skutki dla naszego organizmu?

Alergia na gluten, nietolerancja glutenu, celiakia

Dawniej, kompletnie nie słyszało się o czymś takim jak alergia na gluten czy jego nietolerancja. W ostatnim czasie, gdy jakość jedzenia spadła, a niektóre osoby są bardziej wrażliwe na pewne składniki żywieniowe – uwydatniły się w nich pewne negatywne cechy jak np.: plamy na skórze, pojawienie się krostek, opuchnięcie czy też problemy z wagą oraz bóle brzucha i ogólne złe samopoczucie. Wówczas jak najbardziej powinno stosować się dietę eliminującą gluten z pożywienia. Osoby, u których jednak lekarz nie stwierdził jakichkolwiek objawów, nie powinny się go bać. To mit, że gluten jest szkodliwy i nie powinno się go jeść. Osoby zdrowe, mogą jak najbardziej go jeść i nie powoduje on żadnych skutków ubocznych. Mitem jest także, że gluten odpowiada za tycie. Jeżeli spożywamy produkty, które go zawierają z umiarem – nic takiego nie ma miejsca. Osoby, które stosują dietę eliminującą gluten z codziennego jadłospisu i nie wynika to ze zdrowia tylko z tymczasowej mody – mogą zrobić sobie krzywdę. Gluten występuje bowiem w wielu artykułach spożywczych, które zdrowe osoby powinny jeść regularnie, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, witamin i minerałów.

Produkty, w których znajduje się gluten

Gazetka Lewiatan bardzo uważnie zwraca uwagę swoich klientów na produkty oraz ich skład. Można się w niej spotkać z rozdzieleniem produktów, w których składzie jest gluten oraz te, które są przeznaczone dla osób, które glutenu nie jedzą. Gluten występuje w produktach takich jak między innymi:

  • mąka pszenna,
  • płatki kukurydziane,
  • w jogurtach owocowych,
  • w serkach topionych,
  • w gotowych sosach,
  • w słodyczach,
  • w mieszankach przypraw
  • w tzw. „gotowych daniach”.

Jak wynika z powyższego, gluten, mimo iż został w ostatnim czasie owiany złą sławą – dla osób zdrowych, niecierpiących na żadne choroby i alergie – nie jest szkodliwy. Spożywanie glutenu na co dzień również nie powoduje negatywnych skutków. Warto jednak pamiętać o umiarze i odpowiednim komponowaniu codziennego jadłospisu tak, by znalazło się w nim wszystko to, co organizm potrzebuje.