Dzisiejszy przepis to świetny pomysł na obiad. Wypróbuj go już dziś i spraw swojej rodzinie pyszne danie.
Składniki:
- karczek wołowy – 600 g,
- włoszczyzna – pęczek,
- biała kapusta – ¼ główki,
- ziemniaki – 600 g,
- ogórki kiszone – 150 g,
- papryka konserwowa – 100 g,
- masło – 6 łyżek,
- cebula – 2 sztuki,
- śmietana 18% - ½ szklanki,
- mąka poznańska – 1 łyżka,
- sól – szczypta,
- pieprz – szczypta,
- ziele angielskie – 3 ziarenka.
Sposób przygotowania:
Pokrojony w kostkę karczek wołowy wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę, kapustę oraz ziele angielskie, zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy do miękkości. Na maśle szklimy drobna posiekaną cebulę i przekładamy do rondla o grubym dnie. Dodajemy przygotowane mięso, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i wlewamy bulion, który został po ugotowaniu mięsa. Całość dusimy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną w paski paprykę oraz pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę ugotowane wcześniej z mięsem. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną. Całość jeszcze raz zagotowujemy. Smacznego!
Gazetki promocyjne Lewiatan– sprawdź nasze okazje
Daj nam like’a na Facebooku!
Sprawdź też nasz przepis na frittatę z warzywami.