Dzisiejszy przepis to świetny pomysł na obiad. Wypróbuj go już dziś i spraw swojej rodzinie pyszne danie.

Składniki:

  • karczek wołowy – 600 g,
  • włoszczyzna – pęczek,
  • biała kapusta – ¼ główki,
  • ziemniaki – 600 g,
  • ogórki kiszone – 150 g,
  • papryka konserwowa – 100 g,
  • masło – 6 łyżek,
  • cebula – 2 sztuki,
  • śmietana 18% - ½ szklanki,
  • mąka poznańska – 1 łyżka,
  • sól – szczypta,
  • pieprz – szczypta,
  • ziele angielskie – 3 ziarenka.

Sposób przygotowania:

Pokrojony w kostkę karczek wołowy wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę, kapustę oraz ziele angielskie, zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy do miękkości. Na maśle szklimy drobna posiekaną cebulę i przekładamy do rondla o grubym dnie. Dodajemy przygotowane mięso, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i wlewamy bulion, który został po ugotowaniu mięsa. Całość dusimy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną w paski paprykę oraz pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę ugotowane wcześniej z mięsem. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną. Całość jeszcze raz zagotowujemy. Smacznego!

Gazetki promocyjne Lewiatan– sprawdź nasze okazje

Daj nam like’a na Facebooku!

Sprawdź też nasz przepis na frittatę z warzywami.