Jak zrobić lody domowym sposobem?

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż pyszne zmrożone słodycze. Świetnym sposobem na uzupełnienie witamin i odświeżenie są lody domowej roboty. Przedstawimy kilka sprawdzonych przepisów, które pomogą wykonać smakołyki w kilka chwil. Robiąc samodzielnie lody, dokładnie znamy skład, możemy także troszkę poeksperymentować. Podpowiemy, jak zrobić lody bez maszynki, mamy także kilka inspiracji dla osób, które posiadają maszynkę do lodów.

Jak zrobić lody truskawkowe?

Polskie owoce są doceniane na całym świecie, mają niepowtarzalny smak i zapach. Kochamy lody truskawkowe, które są bardzo proste do wykonania.

Składniki:

  • 500 g truskawek mrożonych,
  • 1 duży banan,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób wykonania:

Truskawki przekładamy do miski, blendujemy na gładką masę. Dodajemy banana i miód ponownie blendujemy. Smak można wzbogacić kilkoma listkami mięty. Lody truskawkowe domowej roboty gotowe. W połączeniu z bitą śmietaną i pokruszonymi bezami stworzą idealny deser na upalne dni.

Lody bananowe z owocami to idealny sposób na szybkie orzeźwiające słodycze. Wystarczy przygotować wcześniej ok. pół kilograma owoców (maliny, jeżyny, jagody), które musimy zamrozić. Zmiksowane owoce z bananem to pomysł na błyskawiczne lody owocowe.

Jak zrobić lody czekoladowe?

Jest to jeden z ulubionych smaków, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Podpowiemy, jak wykonać czekoladowe pyszności, które są aksamitne i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 1 czekolada mleczna,
  • pół czekolady gorzkiej,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1 mleko skondensowane.

Sposób wykonania:

Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Podgrzewamy 100 ml śmietany, pomału wsypujemy czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści, nie gotujemy. Resztę śmietany ubijamy, delikatnie wlewamy mleko skondensowane oraz ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę, jeżeli lubimy, możemy dodać pokruszone orzechy. Następnie przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki. Lody czekoladowe domowej roboty idealnie komponują się z malinami i wiśniami.

Jak zrobić lody waniliowe bez maszynki?

Jest to najbardziej klasyczny smak, który można uzyskać w bardzo prosty sposób. Ważne, aby używać sprawdzonych i świeżych produktów. Lody waniliowe z mleka pokochacie i będziecie wracać do tego smaku.

Skład:

  • 300 ml śmietany, co najmniej 30%,
  • 300 ml mleka,3,2%,
  • 50 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej.

Sposób wykonania:

Żółtka ubijamy z cukrem, do uzyskania jasnej masy. Następnie mieszamy mleko ze śmietaną, podgrzewamy aż lekko zgęstnieje. Ostudzone mleko ze śmietaną, delikatnie wlewamy do żółtek, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy, przekładamy do pojemnika i zamrażamy. Lody z mleka o smaku waniliowym pysznie smakują z polewami, idealnie sprawdzą się do kawy i czekolady mrożonej. Można także dodawać do ciast i naleśników.

Jak zrobić lody w maszynce do lodów?

Od kilku lat specjalny sprzęt do przygotowywania mrożonych słodyczy zyskuje coraz większą popularność. Maszynki do lodów można już  kupić za niewielkie pieniądze.

Lody truskawkowe z maszynki są bardzo aromatyczne, gładkie i puszyste.

Składniki:

  • 300 ml śmietany 30- 36%,
  • 250 ml mleka 3,2 %,
  • 400 g truskawek,
  • 90 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • kilka listków mięty.

Sposób wykonania:

Ubijamy żółtka z cukrem, w osobnym pojemniku ubijamy śmietanę, truskawki rozgniatamy. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do maszynki do lodów, którą ustawiamy na 40 minut.

Jak zrobić lody wegańskie bez maszynki?

Coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia produktów odzwierzęcych, jest także wiele osób, które muszą odstawić nabiał z powodów zdrowotnych. Wegańskie lody mogą powstać z połączenia banana z mrożonymi owocami, jest to błyskawiczny sposób. Bezmleczne lody można także zrobić na bazie awokado lub mleka roślinnego.

Wegańskie lody czekoladowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, idealnie smakują w połączeniu z owocami.

Składniki:

  • 1 duży, dojrzały banan,
  • 1,5 awokado,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki soku z agawy, miodu lub cukru,
  • 100 ml mleka roślinnego.

Sposób wykonania:

Rozgniatamy banana, awokado, dodajemy mleko, kakao i słodzik, mieszamy, wstawiamy do lodówki.

Wegańskie lody orzechowe, to kolejna propozycja dla osób, które cenią sobie sprawdzone smaki w bezmlecznej odsłonie.

Składniki:

  • 2 banany,
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu, syropu z agawy lub cukru pudru.

Sposób wykonania:

Banany rozgniatamy, dodajemy masło orzechowe i słodzik, jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta dodajemy nieco mleka roślinnego. Wkładamy do pudełka i zamrażamy.

Lody domowej roboty na patyku

Lody domowej roboty na patyku

W sklepach można znaleźć mnóstwo pojemników służących do wykonania lodów na patyku. Takie przysmaki mogą wykonać nawet dzieci z pierwszych klas szkoły podstawowej. Wystarczy zgnieść widelcem lub zblendować (w przypadku starszych dzieci) owoce, posłodzić i przełożyć do pojemnika oraz zamrozić. Lody można wykonać z różnych musów owocowych, które stworzą pyszne, kolorowe warstwy.

Wiedząc, jak zrobić lody, polecamy, aby pobawić się smakami, można eksperymentować z dodatkami. Bardzo ciekawie smakują np. lody czekoladowe z dodatkiem szczypty chili. Osoby pełnoletnie mogą na przykład wzmocnić smak, dolewając kilka łyżek czegoś mocniejszego. Przygotowując lody domowym sposobem, wiemy, jaki jest skład,  jak są przechowywane, wiec mamy pewność, że będą pyszne i zdrowe.