Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla całej rodziny? Dobrze trafiłeś! Sprawdź koniecznie nasz przepis na kaczkę z modrą kapustą. Danie idealnie skomponuje się z kluskami śląskimi czy ziemniakami.

Składniki:

  • piersi kaczki ze skórą bez kości – 2 sztuki
  • wątróbki kacze lub kurze – 2 sztuki,
  • słonina – 25 g,
  • czerwona kapusta – ½ główki,
  • cebula – 1 duża sztuka,
  • masło klarowane – 1 łyżka,
  • mąka – 1 łyżka,
  • sok z połowy cytryny,
  • wytrawne czerwone wino – 125 ml,
  • sól – szczypta,
  • cukier – 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Sparzone liście kapusty szatkujemy, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na czas przygotowania kaczki. Na suchej patelni smażymy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i odkładamy na bok uzyskane skwarki. Na tłuszczu powstałym ze słoniny szklimy połowę posiekanej cebuli, a następnie oprószamy ją mąką i zasmażamy. Piersi kaczki zarumieniamy w rondlu na smalcu. Posiekaną wątróbkę przesmaż na maśle razem z drugą połową posiekanej cebuli, podlewamy wodą i dusimy przez 30 minut. Następnie dodajemy do nich skwarki, kapustę, wino oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do brytfanny, układamy na niej pokrojoną na porcje kaczkę i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!

Gazetka Lewiatan – mnóstwo produktów w promocyjnych cenach
Odwiedź nas także na 
Facebook-u

Sprawdź też nasz przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i szpinakiem.