Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla całej rodziny? Dobrze trafiłeś! Sprawdź koniecznie nasz przepis na kaczkę z modrą kapustą. Danie idealnie skomponuje się z kluskami śląskimi czy ziemniakami.
Składniki:
- piersi kaczki ze skórą bez kości – 2 sztuki
- wątróbki kacze lub kurze – 2 sztuki,
- słonina – 25 g,
- czerwona kapusta – ½ główki,
- cebula – 1 duża sztuka,
- masło klarowane – 1 łyżka,
- mąka – 1 łyżka,
- sok z połowy cytryny,
- wytrawne czerwone wino – 125 ml,
- sól – szczypta,
- cukier – 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
Sparzone liście kapusty szatkujemy, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na czas przygotowania kaczki. Na suchej patelni smażymy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i odkładamy na bok uzyskane skwarki. Na tłuszczu powstałym ze słoniny szklimy połowę posiekanej cebuli, a następnie oprószamy ją mąką i zasmażamy. Piersi kaczki zarumieniamy w rondlu na smalcu. Posiekaną wątróbkę przesmaż na maśle razem z drugą połową posiekanej cebuli, podlewamy wodą i dusimy przez 30 minut. Następnie dodajemy do nich skwarki, kapustę, wino oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do brytfanny, układamy na niej pokrojoną na porcje kaczkę i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!
Gazetka Lewiatan – mnóstwo produktów w promocyjnych cenach
Odwiedź nas także na Facebook-u
Sprawdź też nasz przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i szpinakiem.