Składniki:
- 9 kromek cienko pokrojonego gruboziarnistego chleba,
- 3 kostki śmietankowego serka topionego Hochland 100 g.
Pasta jajeczna:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 100 g śmietankowego serka topionego Hochland,
- pół pęczka szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu stołowego Lewiatan.
Pasta orzechowa:
- 50 g łuskanych orzechów włoskich,
- 100 g śmietankowego serka topionego Hochland,
- kawałek papryki świeżej lub konserwowej Lewiatan.
Pasta ogórkowa:
- ogórek zielony,
- pół ząbka czosnku,
- pół pęczka koperku,
- 100 g śmietankowego serka topionego Hochland.
Do przybrania:
- pęczek rzodkiewek,
- pomidor,
- małe listki sałaty zielonej, szpinaku lub rukoli,
- sól,
- pieprz mielony Lewiatan.
Sposób przygotowania:
Wykrój kwadraciki z chleba o boku 3 cm lub krążki o takiej średnicy.
Pasta jajeczna: ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj do nich serek topiony, posiekany szczypiorek oraz majonez. Dokładnie rozgnieć składniki widelcem, a następnie wymieszaj.
Pasta orzechowa: posiekaj drobno orzechy włoskie. Jeden plaster papryki pokrój w drobną kostkę. Orzechy i paprykę dodaj do serka, a następnie dokładnie wymieszaj.
Pasta ogórkowa: przekrój wzdłuż ogórek, wykrój z niego gniazda nasienne, a pozostałą część zetrzyj na tarce warzywnej. Posiekaj drobno czosnek i koperek. Wszystkie składniki połącz z serkiem śmietankowym.
Gdy już przygotujesz pasty, posmaruj pieczywo wybranymi przez Ciebie pastami i udekoruj je według uznania.
Smacznego!
Przepisy na każdą porę dnia: Gotuję z Lewiatanem!
Niskie ceny i dobra jakość: gazetka Lewiatan!
Bądź z nami na bieżąco: Facebook