Składniki:

  • 9 kromek cienko pokrojonego gruboziarnistego chleba,
  • 3 kostki śmietankowego serka topionego Hochland 100 g.

 

Pasta jajeczna:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g śmietankowego serka topionego Hochland,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu stołowego Lewiatan.

 

Pasta orzechowa:

  • 50 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 100 g śmietankowego serka topionego Hochland,
  • kawałek papryki świeżej lub konserwowej Lewiatan.

 

Pasta ogórkowa:

  • ogórek zielony,
  • pół ząbka czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 100 g śmietankowego serka topionego Hochland.

 

Do przybrania:

  • pęczek rzodkiewek,
  • pomidor,
  • małe listki sałaty zielonej, szpinaku lub rukoli,
  • sól,
  • pieprz mielony Lewiatan.

Sposób przygotowania:

Wykrój kwadraciki z chleba o boku 3 cm lub krążki o takiej średnicy.

Pasta jajeczna: ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj do nich serek topiony, posiekany szczypiorek oraz majonez. Dokładnie rozgnieć składniki widelcem, a następnie wymieszaj.

Pasta orzechowa: posiekaj drobno orzechy włoskie. Jeden plaster papryki pokrój w drobną kostkę. Orzechy i paprykę dodaj do serka, a następnie dokładnie wymieszaj.

Pasta ogórkowa: przekrój wzdłuż ogórek, wykrój z niego gniazda nasienne, a pozostałą część zetrzyj na tarce warzywnej. Posiekaj drobno czosnek i koperek. Wszystkie składniki połącz z serkiem śmietankowym.

Gdy już przygotujesz pasty, posmaruj pieczywo wybranymi przez Ciebie pastami i udekoruj je według uznania.

Smacznego!


Przepisy na każdą porę dnia: Gotuję z Lewiatanem!

Niskie ceny i dobra jakość: gazetka Lewiatan!

Bądź z nami na bieżąco: Facebook