Świetnym sposobem na letnie orzeźwienie i dodanie sobie energii, jest kilka łyków kofeiny. Podczas upalnych dni najlepiej smakują kawy na zimno, które można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest kawa na zimno z lodami przypominająca deser, coraz większą popularnością cieszy się cold brew coffee. Sporą rzeszę zwolenników zyskuje także połączenie kawy z tonikiem. Przedstawimy kilka kawowych inspiracji na lato.
Kawa na zimno z lodami
Pobudzający napój z dodatkiem bitej śmietany i lodowej gałki to pyszna propozycja, kiedy żar leje się z nieba. Jest wiele przepisów i pomysłów na ten napój. Wszystko zależy od naszego gustu i tego, czy lubimy mocny, aromatyczny smak, czy delikatniejszy. Kawę na zimno możemy spokojnie przygotować w domu, nie musimy mieć umiejętności, ani sprzętu profesjonalnego baristy.
Składniki na dwie porcje:
- 3 łyżki kawy,
- 250 ml wody,
- 300 ml mleka,
- 3 łyżeczki cukru,
- 4 kostki lodu,
- bita śmietana,
- 2 gałki lodów, najlepiej śmietankowych.
Świeżo mieloną kawę zalewamy wrzątkiem, najlepiej w wysokim dzbanku, słodzimy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wlewamy mleko, pokruszone kostki lodu i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kawę przelewamy do wysokich szklanek, dodajemy lody i dekorujemy bitą śmietaną. Deser można wzbogacić, dodając na dno szklanki odrobinę syropu smakowego, bitą śmietanę można posypać pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi, albo polać polewą smakową. Wariacją powyższego przepisu jest kawa bananowa na zimno. Jest ona bardziej sycąca.
Kawa bananowa na zimno
Składniki
- 3 łyżki kawy,
- 250 ml wody,
- 300 ml mleka,
- 3 łyżeczki cukru,
- 4 kostki lodu,
- bita śmietana,
- jeden duży banan.
Przepis.
Włóż banana do lodówki. Zalej kawę wrzątkiem, dodaj cukier i poczekaj, aż ostygnie. Następnie zmiksuj (pomijając bitą śmietanę ) wszystkie składniki w blenderze. Na koniec przelej kawowy napój do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną. Kawa bananowa na zimno może być wzbogacona np. startą czekoladą.
Jak zrobić kawę na zimno – cold brew
Jest to hit kilku ostatnich lat, który piją nie tylko nałogowi kawosze, ale także osoby na co dzień stroniące od kofeiny. Wszystko dzięki delikatnemu smakowi, który uzyskuje się poprzez macerowanie, wielogodzinne moczenie ziaren w zimnej wodzie. Wykonanie cold brew coffee jest bardzo proste, trzeba tylko odczekać aż się „zaparzy”. Taki napój najlepiej przygotować wieczorem.
Składniki:
- 70 g kawy mielonej,
- 1 litr wody.
Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do wysokiego naczynia, może być nawet słoik i zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na 10 do 14 godzin. Po tym czasie przelewamy przez sitko lub filtr do ekspresu i gotowe. Najczęściej cold brew coffee podaje się z lodem, napój może być przechowywany w lodówce przez 48 godzin. Jest to kawa na zimno o nieco innym smaku, który warto poznać.
Espresso tonik
Espresso tonik to napój, który świetnie chłodzi, a jego przygotowanie zajmuje moment.
Składniki:
- 70 ml mocnej kawy, najlepiej espresso,
- 175 ml schłodzonego toniku,
- 3 kostki lodu.
Do szklanki wkładamy lód, dodajemy schłodzony tonik, wlewamy kawę i mamy jeden z najmodniejszych napojów ostatnich lat.
Sposobów, jak zrobić kawę na zimno jest wiele. Przygotowując napój, warto poeksperymentować z proporcjami i dodatkami.