To hinduskie danie na bazie drobiu pochodzi z Goa, czyli malowniczego regionu turystycznego na zachodnim wybrzeżu Indii. Potrawę przywieźli tam 500 lat temu portugalscy kupcy. Europejska wersja zakładała marynowanie kurczaka w zalewie winno-czosnkowej. Jednak na kontynencie azjatyckim do wykonania marynaty używano octu palmowego z dodatkiem indyjskich przypraw i chili, czyniąc z Chicken Vindaloo najostrzejszą odmianę narodowego curry. Potrawa jest kwintesencją indyjskiej kuchni, z jej aromatyczną, pikantną nutą, żywymi kolorami i nieodłącznym ryżem. Soczyste, głębokie w smaku dzięki macerowaniu w zalewie mięso kurczaka, uzupełnione wyrazistym sosem, szybko spasowało podniebieniom brytyjskich kolonizatorów, którzy uczynili z Vindaloo swoje ulubione, indyjskie danie. Jego popularność dotarła nawet do Nowej Zelandii! Danie przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie egzotyczne aromaty, atrakcyjny kolorowy wygląd i prostotę w przygotowaniu.

Przygotowanie dania dla 4 osób potrwa nie dłużej nić 45 min, gdzie samo przygotowanie produktów zajmie kwadrans. Tajemnicą wybornego smaku drobiowej piersi jest oparta na 10 przyprawach marynata.

Składniki na marynate:

  • szklanka zmielonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • łyżka kolendry,
  • strączek kardamonu,
  • pół łyżki cynamonu,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 3 goździki,
  • pół łyżki kurkumy,
  • pół łyżki kuminu,
  • łyżka płatków chili.

Pozostałe składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 papryczki Serrano
  • Cebula
  • Szklanka wody
  • Pół szklanki oleju sezamowego
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka brązowego cukru
  • Sól
  • Świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowanie należy rozpocząć od oczyszczenia i pokrojenia w cienkie paseczki drobiowych filetów. Kolendrę, kardamon, kumin i goździki uprażyć na suchej patelni, aby stały się bardziej aromatyczne a następnie rozetrzeć w moździerzu. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki do wykonania zalewy zblendować na jednolitą masę, zalać pokrojone filety i odstawić do lodówki.
Obraną cebulę pokroić w piórka i smażyć na rozgrzanym oleju. Wersja bardzo ostra zakłada dodanie na tym etapie pokrojonych papryczek Serrano, ale osoby wrażliwe na ostre smaki powinny ten składnik ominąć. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurczaka i równomiernie obsmażyć. Dodać koncentrat, cukier, zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. W końcowej fazie odkryć i poczekać aż sos odparuje i zgęstnieje, następnie posolić do smaku. Podawać z ryżem basmati oraz dekoracją ze świeżej kolendry. Danie można zmodyfikować, zastępując kurczaka wołowiną lub owocami morza.

Gazetka Lewiatan – mnóstwo produktów w promocyjnych cenach
Odwiedź nas także na 
Facebook-u

Sprawdź też nasz przepis na kaczkę z modrą kapustą oraz czytaj więcej na temat potraw z kuchni indyjskiej