Nasz dzisiejszy przepis to świetna propozycja na obiad czy kolację. Makaron, bakłażan oraz kurczak to połączenie idealne. Sprawdź, jak wykonać to danie.
Składniki:
- muszle makaronowe – 16 sztuk,
- pierś kurczaka – 150 g,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano – po 1 łyżeczce,
- cebula – ½ sztuki,
- bakłażan – 1 sztuka,
- natka pietruszki – 2 łyżki,
- mozzarella – 100 g,
- pomidor – 1 sztuka,
- passata pomidorowa – 300 g,
- czosnek – 1 ząbek.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy muszle i gotujemy al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a następnie odcedzamy.
Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę bakłażana i całość doprawiamy. Smażymy przez około 2 minuty, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę razem smażymy. Odstawiamy z ognia, dodajemy pietruszkę oraz pokrojony ser. Całość dokładnie mieszamy.
Do rondelka wlewamy passatę i dodajemy obranego, pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy starty na małych oczkach czosnek, a następnie gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Muszle napełniamy farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-18 minut. Smacznego!
Lewiatan gazetka – kupuj taniej!
Odwiedź nas także na Facebook-u
Sprawdź nasz przepis na tartę straciatella z truskawkami