Sezon na truskawki w pełni, więc prezentujemy poniżej przepis na pyszny deser z ich użyciem. Tarta to świetne rozwiązanie na upalne dni, ponieważ jest lekka i orzeźwiająca. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • mąka pszenna – 200 g,
  • masło (zimne) – 135 g,
  • sól – szczypta,
  • cukier puder – 2/3 szklanki,
  • żółtko – 1 sztuka,
  • serek mascarpone (zimny) – 250 g,
  • śmietanka 30% (zimna) – 250 ml,
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie,
  • śmietan-fix – 1 opakowanie,
  • ciemna czekolada – 50 g,
  • truskawki – 500 g.

Sposób przygotowania:

Mąke przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder. Rozcieramy składniki palcami lub siekamy nożem na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto łącząc składniki w gładką, jednolitą kulę. W razie potrzeby można dodać nieco zimnej wody. Wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.

Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 24-26 cm. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około ½ cm. Placek przenosimy do formy i wykładamy nim spód oraz boki, jak najmniej ugniatając ciasto palcami. Spód dziurkujemy widelcem, Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni Celsjusza.

Ciasto nakrywamy folią aluminiową, na spód wykładamy obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, a następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut lub na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Zimne mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz cukier wanilinowy umieszczamy w misce. Ubijamy przez około 3 minuty aż krem zwiększy objętość i będzie gęsty oraz puszysty. Pod koniec dodajemy śmietan-fix. Mieszamy z drobno posiekaną czekoladą i wykładamy na spód. Truskawki kroimy w plastry i wykładamy na spód. Smacznego!

Gazetka Lewiatan – nowe promocje każdego dnia

Odwiedź nas również na Facebook-u

Sprawdź też nasz przepis na regionalny obiadowy klasyk