Świąteczne potrawy i wypieki to niezbędne elementy Świąt Bożego Narodzenia. Jednak, aby były one smaczne należy użyć odpowiednich przypraw. Bez tego dania nie będą miały swojego tradycyjnego smaku. Co więcej, wiele przypraw ma właściwości zdrowotne. W dzisiejszym wpisie powiemy więc, jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się do przygotowania dań na wigilijny stół.

Przyprawy najlepsze na Święta

Nieodłącznym elementem świątecznej kuchni z pewnością są goździki. Ich charakterystyczny zapach kojarzy się właśnie z Bożym Narodzeniem. Najczęściej dodaje się je do grzanego wina, ciast oraz pierników. Jest to również idealny pomysł na świąteczną dekorację pełną aromatu – wystarczy powbijać goździki do pomarańczy lub mandarynek.

Kolejna świąteczna przyprawa to anyż. Nie tylko pięknie prezentuje się jako ozdoba, ale też nadaje potrawom charakterystycznego aromatu. Idealnie współgra z daniami mięsnymi, jak również ze słodkimi ciasteczkami.

Gałka muszkatołowa – przyprawa o stosunkowo intensywnym smaku, która również idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych potraw. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkościami, jak i potrawami rybnymi oraz warzywami.

Przyprawą, która idealnie wkomponuje się w świąteczne dania jest również szafran. Ma bardzo intensywny smak, należy więc uważać z ilością. Szafran stanowi idealny dodatek do mięs, a także zup oraz bulionów. Warto pamiętać, aby przed użyciem rozpuścić go w niewielkiej ilości ciepłej wody lub mleka.

Kardamon – ma mocny, korzenny smak, przez co i on nada się do wigilijnych potraw. Najczęściej dodawany jest do różnego rodzaju wypieków, takich jak na przykład pierniki. Z powodzeniem możemy jednak stosować tę przyprawę również do sosów oraz pasztetów i ryb.

Nie tylko aromat, ale też właściwości zdrowotne

Przyprawy, których użyć możemy do świątecznych dań oraz wypieków są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawarte w nich minerały oraz substancje wpływają korzystnie na nasz układ pokarmowy. Jakie działanie mają poszczególne przyprawy?

  • Ziele angielskie poprawia trawienie, rozgrzewa i wspomaga działanie układu odpornościowego.
  • Cynamon wspomaga układ trawienny, a także ma właściwości antybakteryjne.
  • Nasiona kminku pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i zapobiegają wzdęciom.
  • Kłopotów trawiennych pomogą uniknąć goździki, które dodatkowo ułatwiają oczyszczanie się zatok. Ponadto, ta przyprawa pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
  • Jałowiec wykazuje działania antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, ułatwia również leczenie zakażeń układu moczowego.

Stosując przyprawy do przygotowywania wigilijnych potraw należy pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością. Dodane do potraw oraz wypieków w zbyt dużej ilości mogą zdominować ich smak oraz sprawić, że dania będą po prostu niesmaczne.

W Lewiatanie znajdziesz świąteczne przyprawy

Gazetka Lewiatan oferuje różnorodność przypraw, które z powodzeniem można wykorzystać do świątecznych ciastek
i dań. Ponadto, dzięki elektronicznej formie, gazetkę Lewiatan możesz mieć zawsze przy sobie. W ten sposób, nawet
będąc w sklepie, w każdej chwili możesz do niej zajrzeć.

Korzystając z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia składamy wszystkim najserdeczniejsze życzenia!