Mazurek to ciasto będące znakiem rozpoznawczym Wielkanocy. Przygotowywany jest w polskich domach od dawien dawna i nadal w wielu rodzinach to właśnie podczas tego święta, i tylko wtedy, mazurek pojawia się na stole. Wersji tego deseru jest wiele, ale dziś przedstawiamy przepis na mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym – słodki z jednej, kwaśny z drugiej strony i dzięki temu jedyny w swoim rodzaju.

Składniki, których potrzebujesz:

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 opakowanie masy kajmakowej,
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego,
  • około 4 kostki gorzkiej czekolady,
  • 1 garść migdałów do posypania (sprawdzą się też orzechy włoskie i rodzynki sułtańskie).

Sposób przygotowania

Przygotuj kruche ciasto. W tym celu umieść w misce mąkę z zimnym masłem i wymieszaj, siekając nożem. Stopniowo dodawaj cukier puder, dorzuć żółtka i wyrób ciasto – ręcznie lub przy użyciu malaksera. Zagnieć je, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Lekko spłaszcz rękoma i włóż do lodówki na 30-60 minut (w zależności od tego, ile masz czasu).

Blachę (najlepiej o wymiarach 30 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj w taki sposób, by miało grubość ok. 5 mm. Rozłóż je na blasze, a następnie ponakłuwaj widelcem. Zwróć uwagę na to, by malutka część bocznych ścianek blachy również została wyścielona ciastem. Ciasto włóż ponownie do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wsuń je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 15-20 minut – aż się ładnie zarumieni. Później ostudź.

Na tak przygotowane kruche ciasto wyłóż masę kajmakową. Tę dobrze jest najpierw delikatnie podgrzać, by nabrała płynnej masy, łatwiejszej w nakładaniu. Na kajmaku rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki. Posyp ciasto migdałami, orzechami lub rodzynkami. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (włóż kostki do małej, metalowej miseczki i umieść ją na garnku z gotującą się wodą; miseczka nie powinna być zanurzona w wodzie). Kiedy tylko czekolada się rozpuści, wymiesza ją i np. przy pomocy łyżeczki nałóż ją na swojego mazurka, delikatnie go ozdabiając. Na końcu ponownie ostudź ciasto.

Gotowe! Smacznego!