Chociaż dzień staje się już coraz krótszy, ale śmiało można stwierdzić, że lato trwa w najlepsze. Pogoda wciąż sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu oraz weekendowym grillowaniu z najbliższymi. Czasem wśród naszych znajomych pojawia się osoba, która nie je mięsa, lub po prostu my sami nie mamy w danej chwili na nie ochoty. Co wtedy przygotować? Dziś proponujemy Wam trzy pomysły na wegetariańskiego grilla, które nie sprawią Wam żadnych trudności!
Grillowana kukurydza z masłem czosnkowo – ziołowym
Grillowana kukurydza to wyjątkowo sezonowa potrawa. Podaje się ją z różnymi dodatkami, ale przygotowane w domu masło czosnkowo – ziołowe to jedna z najpyszniejszych możliwości!
- 2 kukurydze
- 2 łyżki masła
- Duży ząbek czosnku
- Łyżka posiekanej bazylii
- Łyżka posiekanego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Masło pozostawiamy poza lodówką, aż lekko zmięknie. Czosnek przeciskamy przez praskę, a zioła drobno siekamy. Łączymy masło z resztą składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki.
Kukurydzę układamy na grillu, gdy będzie już ciepła i lekko rumiana, nakładamy na nią przygotowane masło, opcjonalnie rozprowadzamy pędzelkiem. Grillujemy do miękkości.
Szaszłyki warzywne
Często grillujemy warzywa w plastrach lub łódeczkach. Czemu jednak nie skorzystać z popularnej i lubianej metody nabijania składników na patyczki i przygotować je w formie szaszłyków? Możemy użyć zarówno warzyw, jak i owoców, a nawet dodatków takich jak tofu, czy ser halloumi.
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 małe jabłko
- 2 garści pomidorków cherry
- 2 cebule
- Kilka marynowanych pieczarek
- Łyżka oliwy
- Sól, ostra papryka i suszone oregano do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, talarki lub ćwiartki. Tak przygotowane wkładamy do miski lub pudełka, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, skrapiamy oliwą i mieszamy dłońmi, rozprowadzając przyprawy.
Warzywa, grzyby i owoce naprzemiennie nabijamy na przygotowane drewniane lub metalowe szpikulce, grillujemy do miękkości warzyw.
Faszerowane pieczarki
Nadziewane domowym farszem grzyby to świetny pomysł, aby zaskoczyć Twoich znajomych nowymi smakami. Ich przygotowanie wymaga zwykle nieco więcej pracy niż np. szaszłyki, ale zdecydowanie warto!
- 6 dużych pieczarek
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki utartego sera żółtego
- Garść posiekanego szczypiorku
- 1 duży ząbek czosnku
- Łyżeczka posiekanego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wcześniej gotujemy w lekko osolonej wodzie, ubijamy na puree. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy 2 łyżki utartego sera, posiekany szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekane zioła. Całość doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy.
Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki, następnie nakładamy porcje farszu i posypujemy pozostałym, utartym serem. Grillujemy, aż pieczarki wyraźnie puszczą sok i będą rumiane.
Sprawdź, które produkty przydatne do przygotowania pysznego grilla znajdziesz w naszej najnowszej gazetce Lewiatan!