Niebawem oczekiwane przez wielu Boże Narodzenie. Jednak zanim będziemy mogli zasiąść do stołu wraz z najbliższymi i spędzić miło czas, czekają na nas świąteczne przygotowywania.
Choć nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji bez fundamentalnych potraw, takich jak pierogi czy barszcz wigilijny, wciąż możemy poeksperymentować przy świątecznych daniach. Karp po żydowsku czy śledź pod pierzynką będą idealnym urozmaiceniem wigilijnego stołu.
Gotuj z Lewiatanem na święta
Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą czy smażony karp to tradycyjne potrawy, bez których większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Nie musisz zmieniać swoich ulubionych dań w Wigilię, jeśli są one częścią Twojego rodzinnego zwyczaju. Jednak w pierwszy lub drugi dzień świąt możesz sięgnąć po nowy przepis i przygotować wspaniały posiłek dla najbliższych. Na stworzenie jakich potraw w niskiej cenie pozwala Ci nasza aktualna gazetka Lewiatan?
Świąteczny obiad
Nasza propozycja to zdrowe i smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsa. Miodowy udziec z indyka doskonale będzie komponował się ze szparagami lub lekką sałatką z pomidorkami koktajlowymi i upieczonymi ziemniakami.
Także przygotowanie dania nie jest skomplikowane. Na samym początku musisz utrzeć czosnek w moździerzu, a potem dodać do niego miód wraz z przyprawami. Mieszaj to wszystko do uzyskania jednolitej masy. Potem dodaj musztardę i sok z cytryny, a całość przelej do średniej wielkości słoiczka lub miseczki. Następnie dodaj olej i wymieszaj wszystkie składniki, by uzyskać jednolity sos.
Gdy masz już zrobiony sos, przygotuj mięso. Najpierw dokładnie je umyj, a następnie osusz. Tak przyszykowane mięso włóż do marynaty i pozostaw je w lodówce na kilka godzin.
Po wyjęciu indyka z lodówki piecz go w rękawie przez ok. 1,5 godziny w 180 st. C.
Jakie produkty warto wykorzystać? Na pewno miód wielokwiatowy z Lewiatana.
Dla łasuchów
Zrobienie tarty nie jest trudne. Najpierw przygotuj ciasto. W tym celu pokrój zimne masło na kawałki włóż je do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wyrabiaj ciasto aż do momentu, kiedy powstaną małe kawałki.
Dodaj do masy jajka. Ugniataj ją do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
Po wyciągnięciu z lodówki podziel masę na dwie części. Każdą z części delikatnie rozwałkuj, a potem przełóż ją na formę. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 min w 190 st. C. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do wystygnięcia.
Kiedy już przygotowałeś ciasto, możesz wziąć się za zrobienie masy. Najpierw przełóż masę makową do miski. Potem musisz podzielić tabliczkę gorzkiej czekolady Lewiatan na mniejsze kawałki. Dodaj ją do masy wraz z budyniem waniliowy w proszku, wiórkami kokosowymi i łyżeczką aromatu pomarańczowego. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie zamieszaj masę.
Gotową masę wyłóż na ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 min w 190 st. C.
Szukasz produktów w niskich cenach? Nasza aktualna gazetka Lewiatan to doskonałe źródło informacji! Sprawdź naszą gazetkę i zobacz, jakie promocje czekają na Ciebie w tym tygodniu!