Organizując domowe przyjęcie, rodzinną imprezę czy też spotkanie z przyjaciółmi często zastanawiamy się, co podać do jedzenia. W dzisiejszym wpisie przedstawimy kilka przepisów na imprezowe przekąski. Mamy nadzieje, że będą one inspiracją do wypróbowania czegoś nowego, co smacznie umili domowe przyjęcia.
Panierowane pieczarki
Składniki:
- pieczarki – pół kilograma,
- jajka – 2 sztuki,
- ser żółty – 200 gram.,
- bułka tarta – 200 gram.,
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka) – po jednej łyżeczce,
- olej – 100 ml.
Sposób przygotowania:
Pieczarki- razem z nóżkami- obieramy i kroimy na pół. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, a następnie dodajemy żółty ser starty na drobnych oczkach. Mieszamy i wrzucamy do miski pieczarki.
Na dużą patelnię wlewamy olej i porządnie rozgrzewamy. Pieczarki obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Panierowane pieczarki najlepiej smakują z ketchupem lub sosem BBQ.
Jajka faszerowane awokado
Składniki:
- jajka – 10 sztuk,
- awokado „hass” – 2 sztuki,
- sok z jednej limonki,
- papryczka chilli – 1 sztuka,
- szczypiorek – pół pęczka,
- przyprawy (sól, pieprz, dowolne zioła) – po jednej łyżeczce.
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Następnie je obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy żółtka i wrzucamy do miski. Do żółtek dodajemy pokrojone w drobną kostkę awokado, pokrojoną papryczkę chilli (bez nasion), sok z limonki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą praski do ziemniaków. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Quesadilla z kurczakiem
Składniki:
- pierś z kurczaka – 500 gram.,
- jajko – 2 sztuki,
- mąka – 100 gram,
- mleko – 100 ml,
- przyprawy (sól, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka, zioła) – po jednej łyżeczce,
- tortilla pszenna – 6 sztuk,
- olej – pół litra,
- ser żółty – 300 gram,
- sos BBQ – według uznania.
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na średnie kawałki i wrzucamy do miski. Następnie miksujemy jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy i tak powstałą marynatą zalewamy kurczaka. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone mięso obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, co pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usmażone kawałki kurczaka kładziemy na tortilli i posypujemy startym serem. Następnie polewamy sosem BBQ i na górę kładziemy kolejny placek tortilli. Podsmażamy krótko na patelni (do rozpuszczenia się sera) i kroimy na trójkąty. Pyszna quesadilla gotowa.
Roladki z cukinii
Składniki:
- zielona cukinia – 1 sztuka,
- żółta cukinia – 1 sztuka,
- ser gorgonzola – 100 gram,
- suszone pomidory – 6 sztuk,
- świeża bazylia,
- sól.
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy na podłużne paski o szerokości około pół centymetra. Układamy je na talerzu i solimy. Następnie odkładamy na 40 minut, żeby zmiękła.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinię polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż się zarumienią. Na końcu każdego plastra cukinii kładziemy kilka kawałków sera i suszonych pomidorów. Dodajemy po dwa listki bazylii i składamy wszystko w roladki. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.
Sprawdź też nasz przepis na aksamitny deser czekoladowy
Lewiatan gazetka – atrakcyjne ceny i duży wybór produktów
Odwiedź nas na Facebooku