Wielkanoc już za chwilę i pewnie wielu z was zastanawia się nad wyborem wypieków na ten szczególny dzień. Na wielu polskich stołach zapewne zagości mazurek w klasycznej formie. Jeśli jednak chciałbyś przygotować coś pysznego i nowoczesnego sprawdź nasz przepis na Mazurek Raffaello.

Składniki:

  • mąka – 200 g,
  • cukier puder –130 g
  • proszek do pieczenia – jedna łyżeczka,
  • zimne masło – 150 g,
  • jajka – 3 sztuki,
  • mielone migdały bez skórki – 75 g,
  • wiórki kokosowe – 100 g,
  • mąka ziemniaczana – jedna łyżka,
  • biała czekolada – 100 g,
  • śmietanka kremówka 30% – 3 łyżki,
  • sok z cytryny– 2 łyżki,
  • pralinki Rafaello– 150 g.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach około 22 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto kruche: na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekamy składniki na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka i łączymy składniki w jednolite ciasto. Formujemy z niego gładką kulę. Ciasto kruche możemy też przygotować w robocie planetarnym. Ciasto kroimy nożem na plasterki i rozkładamy je na spodzie blaszki, odkładamy kawałek ciasta i formujemy z niego wałeczki. Ciasto na spodzie ugniatamy palcami na równy placek. Dookoła przyklejamy wałeczki i ugniatamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut na lekko złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy bezę migdałowo-kokosową.

Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder cały czas cierpliwie ubijając. W drugiej misce łączymy mielone migdały z wiórkami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy na podpieczony spód (może być prosto z piekarnika) i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy razem ze śmietanką, dodajemy sok z cytryny i mieszamy na gładką masę. Polewamy po upieczonym wierzchu mazurka (mazurek może być prosto z piekarnika). Układamy przekrojone na połówki pralinki Rafaello i sypiemy wiórkami kokosowymi. Studzimy i chłodzimy w lodówce przez około jedną godzinę. Pyszny mazurek gotowy, smacznego!

Gazetka lewiatan – mnóstwo produkty w promocyjnych cenach

Odwiedź nas także na Facebook-u

Sprawdź też nasz przepis na babkę szpinakową