Składniki na ptysie:

  • 125 ml wody,
  • 60g masła,
  • 65g mąki wrocławskiej Lewiatan,
  • 2 jajka.

Składniki na krem:

  • 2 limonki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • czekolada gorzka 70% Lewiatan,
  • papier do pieczenia Lewiatan.

Sposób przygotowania:

Ptysie: Zagotuj wodę w rondelku, rozpuść masło, zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Mieszaj energicznie, aby masa się nie przypaliła, szkliste ciasto odstaw do ostygnięcia. Następnie do chłodnej masy dodaj stopniowo jajka, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż po łyżeczce masy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ptysie rosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Krem: Przelej do rondelka sok wyciśnięty z 2 limonek, wsyp skórkę utartą z limonek. Następnie dodaj odrobinę wody, cukier puder i gotuj ok. 2 minut. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z 2 łyżkami wody, dolej do rondelka, mieszaj do momentu, aż powstanie kisiel. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę na sztywną masę, dodaj kisiel, zamieszaj. Ptysie przekrój na pół i włóż do środka łyżeczkę kremu i złóż. Czekoladę pokrój i rozpuść w kąpieli wodnej. Ptysie polej rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.

Gazetka Lewiatan – nowe promocje każdego dnia

Odwiedź nas również na Facebook-u

Sprawdź też nasz przepis na stracciatellę z truskawkami.