Domowe wypieki to coś na co każdy ma ochotę niezależnie od pory dnia. W osiedlowych sklepikach często dostać można pyszne drożdżówki w niskich cenach. Amatorzy słodkości chwalą je za wyjątkowy smak i mnogość dodatków, z którymi można je dostać. Wiele osób zastanawia się nad tym czy zrobienie ich w domowym zaciszu jest trudne. Jak najbardziej przygotowanie drożdżówek w domu nie powinno być problematyczne dla osób mających minimalne doświadczenie z gotowaniem czy pieczeniem. Przepis na szybką drożdżówkę jest naprawdę prosty.
Lista składników
Główne składniki, które trzeba wykorzystać do zrobienia drożdżówki to 750 gramów przesianej mąki. Jeśli nie ma się wagi można przyjąć, że 750 gramów to 5 szklanek. Dla słodkiego smaku dodaje się cukier, którego w tym przepisie potrzeba 200 gramów czyli jedną szklankę. Drożdżówka wzięła swoją nazwę od bardzo ważnego składniku, bez którego jej upieczenie byłoby niemożliwe czyli drożdży. Na wyżej wymienione proporcje, potrzebne jest 50 g. świeżych drożdży. Żeby masa mogła zostać zamieszana kolejnym składnikiem, który trzeba użyć jest 250 ml mleka, które może być delikatnie ciepłe. 250 ml to oczywiście jedna szklanka. Dodatkowo całość będą spajały jajka, do tego przepisu potrzeba użyć 4 sztuki w rozmiarze L/M.
Drożdżówka nie byłaby taka smakowita bez dodatków. Najlepszym rozwiązaniem, które lubiane jest przez każdego, będzie oczywiście zrobienie kruszonki, którą posypie się upieczoną słodycz. Do przygotowania pysznej kruszonki potrzebna jest mąka, około 150 gramów czyli jedna szklanka. Mąka ta oczywiście musi być przesiana. Kolejnym składnikiem jest cukier, którego trzeba użyć 4 czubate łyżki. Całość zostanie połączona po dodaniu margaryny lub masła. Zaleca się oczywiście korzystanie z wysokiej jakości tłuszczy, więc dużo lepszym wyborem będzie masło, które jak wiadomo jest naturalne i jest bardziej wartościowe.
Sposób przygotowania
Mając już przygotowane wszystkie potrzebne składniki, można przejść do robienia ciasta. Do dużej miski wrzucić należy drożdże. Muszą być one rozkruszone ponieważ łatwiej będzie się wyrabiało ciasto. Następnie do miski dodaje się cukier oraz mleko. Na tym etapie warto już wstępnie zamieszać. Dodaje się następnie jajka rozkłócone widelcem, olej oraz mąkę. Ważne jest to aby na tym etapie nie mieszać ponieważ ciasto to musi odczekać około godziny do dwóch w ciepłym miejscu. Jeśli zobaczy się, że drożdże zaczynają pracować to można przejść do dalszej pracy.
Wyrośnięte ciasto należy wymieszać. Można robić to robotem lub ręcznie, niezależnie od obranej drogi ciasto i tak wyjdzie dobre. Kiedy już wszystkie składniki ciasta są ze sobą połączone, wystarczy tylko przełożyć je do formy do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Formę tę, w której znajduje się już ciasto można przykryć ściereczką i odstawić gdzieś na około 15 min. W tym czasie można już rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.