Coraz częściej Polacy sięgają po mniej kaloryczne alternatywy chipsów, jakie znajdziemy na półkach sklepowych, czyli po chipsy z warzyw. My jednak przedstawimy Ci klasyczną, ale zdrowszą wersję chipsów ziemniaczanych. Sprawdź nasz artykuł i poznaj przepis na chipsy ziemniaczane w 3 smakach.
Chipsy ziemniaczane z tymiankiem
Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaki,
- sól morska,
- 1,5 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2,5 łyżeczki suszonego),
- 2,5 łyżki masła klarowanego lub oliwy.
Sposób przygotowania:
Wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój na cienkie plasterki (tutaj warto użyć mandoliny lub specjalnej tarki do warzyw). Pamiętaj, że ziemniaki muszą być tej samej grubości- najlepiej 1 lub 2 mm.
Pokrojone ziemniaki posyp solą morską i tymiankiem, a następnie wysmaruj roztopionym maśle lub oliwą. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a potem ułóż na niej ziemniaki jeden obok drugiego.
Jeżeli masz ziemniaki pokrojone na grubość 1 mm, to piecz je w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza do czasu, aż będą równomiernie zrumienione (najczęściej jest to 8-9 minut). Grubsze plasterki- 2 mm- piecz w 250 stopniach do zrumienienia, czyli przez około 11-13 minut.
Po upieczeniu poczekaj kilka minut, wtedy ziemniaki będą łatwiej odchodzić od blaszki.
Chipsy czosnkowo-paprykowe
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków,
- odrobina masła,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- sól morska gruboziarnistego,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 2 łyżki masła,
- szczypta papryki słodkiej lub ostrej.
Sposób przygotowania:
Podobnie jak w poprzednim przepisie na chipsy ziemniaczane, zacznij przygotowania od dokładnego umycia i osuszenia ziemniaków. Następnie pokrój je w 1-2 mm plasterki na mandolinie lub specjalnej tarce do warzyw.
Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na nim plasterki z ziemniaków jeden obok drugiego.
Na patelni rozgrzej masło z rozmarynem oraz rozgniecionym czosnkiem. Posmaruj plasterki (najlepiej plasterkiem) ciepłym masłem oraz oprósz je papryką.
Do nagrzanego do 230 stopni Celsjusza piekarnika włóż blaszkę i piecz chipsy przez ok. 8-10 minut. Kiedy chipsy będą zrumienione, wtedy je wyjmij. Na sam koniec oprósz je solą.
Chipsy paprykowe
Składniki:
- 6dużych ziemniaków,
- 100 mloliwy z oliwek,
- gruboziarnista sól,
- mielona papryka słodka lub ostra, w zależności od tego, co kto lubi.
Sposób przygotowania:
Umyj i dokładnie osusz ziemniaki. Następnie pokrój je z pomocą mandoliny lub specjalnej tarki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej na 1-2 mm.
Posmaruj oliwą z oliwek blaszkę i wyłóż na nią plasterki, a potem posmaruj drugą stronę ziemniaków.
Wstaw ziemniaki do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz je ok. 10 minut. Ziemniaki powinny być zrumienione.
Wyciągnij blaszkę z chipsami, przełóż je do miski. Posyp je solą oraz papryką (lub innymi ulubionymi przyprawami), dokładnie przemieszaj i gotowe.
Smacznego!
Pyszne śniadanie dla małych i dużych niejadków – przepis na idealne tosty
Gazetki promocyjne Lewiatan– bądź na bieżąco z promocjami
Zajrzyj na naszego Facebooka