Nie wiesz, jaką zupę przygotować na święta dla rodziny? Nasza dzisiejsza propozycja to pyszna delikatna zupa chrzanowa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotujesz ją niezwykle szybko, a twoi domownicy na pewno będą zachwyceni smakiem.

Składniki:

  • cebula – jedna sztuka,
  • korzeń pietruszki – 2 sztuki,
  • ziemniaki – 3 sztuki,
  • seler– 1/2 sztuki,
  • czosnek – jeden ząbek,
  • olej kokosowy – 50 ml,
  • sól – do smaku,
  • liście laurowe - 3 sztuki,
  • ziele angielskie – 4 ziarenka,
  • koper włoski – 10 ziarenek,
  • woda – 2l,
  • mleko 1.5% - 100 ml,
  • majeranek suszony – 1 łyżeczka,
  • tarty chrzan – 200g,
  • pieprz – do smaku,
  • jajka – 4 sztuki,
  • ocet balsamiczny – 30 ml,
  • kiełki rzodkiewki – garść,
  • prażona cebulka – 3 łyżki.

Sposób przygotowania:

Cebulę, ziemniaki oraz seler kroimy w kostkę, a pietruszkę w plastry. Siekamy czosnek i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Dodajemy ziemniaki pietruszkę i seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i koprem włoskim. Całość zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy do miękkości warzyw, a następnie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy majeranek oraz chrzan. Zupę blendujemy na gładki krem, a na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu sadzone jajka, tak aby żółtka były nie ścięte. Zupę przelewamy do miseczek. porcje skrapiamy octem balsamiczny, dodajemy kiełki rzodkiewki, prażoną cebulkę oraz jako. Przepyszna zupa gotowa.

Gazetka Lewiatan – zainspiruj się nowymi promocjami

Odwiedź nas również na Facebook-u

Wypróbuj także nasz przepis na chrupiące gofry