Polacy kochają grillować do tego stopnia, że niektórzy określają grillowanie, obok piłki nożnej, mianem sportu narodowego. Jakich zasad warto przestrzegać, by usmażyć idealnie mięso i inne potrawy? Co zrobić, by grill się udał? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj 5 zasad, dzięki którym opanujesz do perfekcji sztukę udanego grillowania.
1. Grillujesz? Najpierw zadbaj o czystość grilla
Jedną z najważniejszych kwestii, od której też zależy jakość przygotowanych potraw, jest czystość grilla. Niestety, brudny grill jest przyczyną niekontrolowanych zapłonów, które bardzo często powodują przypalenie potraw znajdujących się na ruszcie. Jeśli nie przepadasz za gorzkim smakiem spalenizny i nie chcesz marnować kupionych produktów, to koniecznie musisz zwrócić uwagę na ten problem. W przypadku grilla gazowego należy:
- regularnie czyścić ruszt po każdorazowym grillowaniu,
- minimum 2 razy w roku dokładnie wyczyścić piekarnik, włącznie z wyjęciem palników, rusztu oraz skrupulatnym posprzątaniem jego wnętrza. Jeśli dużo grillujesz, wtedy częstotliwość czyszczenia piekarnika musi być większa.
2. Dobrze rozgrzej grill
W grillowaniu ważna jest odpowiednia temperatura rusztu. W szczególności jest ona istotna w przypadku przygotowywania mięs, które- do idealnego ich upieczenia- potrzebują wysokich temperatur. Jeśli położysz mięso na zimny ruszt, w efekcie otrzymasz suchy i twardy kawałek mięsa, którego nie uratuje nawet najlepsza marynata.
3. Przygotuj wcześniej marynatę
Oczywiście, na smak dania wpływa nie tylko obróbka termiczna, ale też marynata oraz przyprawy. W ten sposób nadajesz potrawie odpowiedni smak, a także aromat. W przypadku marynaty pamiętaj o tym, by odpowiednio wcześnie ją przygotować. To, ile czasu potrzebujesz, zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa. I tak mięso wołowe oraz wieprzowe powinno marynować się kilkanaście godzin przed jego położeniem na ruszt, drobiowemu wystarczy kilka godzin, a cielęcinę należy marynować 48 godzin. Gotowe marynaty oraz przyprawy kupisz, oczywiście, w Lewiatanie. Zachęcamy do bycia na bieżąco z naszymi gazetkami promocyjnymi Lewiatan – znajdziesz w nich nasze najnowsze okazje.
Co do przypraw masz duże pole popisu. Aby podkręcić walory zapachowe, możesz do brykietu dorzucić gałązki ziół, my polecamy rozmaryn lub tymianek. Jeżeli masz grill węglowy, możesz dodać kawałki drewna. Jeśli grillujesz drób, dołóż kawałki jabłoni lub wiśni, do reszty mięs dorzuć kawałki dębu. Z kolei właściciele grilla gazowego muszą pamiętać o tym, by najpierw namoczyć wiórki drewniane w wodzie, a następnie położyć je w naczynku żeliwnym bezpośrednio na ruszcie.
4. Jak piec mięso – bezpośrednio na ruszcie, na tacce czy w folii spożywczej?
Najlepiej piec mięso bezpośrednio na czystym ruszcie lub ewentualnie w czystym, żeliwnym naczyniu. Aluminiowe tacki lub folia spożywcza nie są dobrym pomysłem ze względu na szkodliwy glin, który przenika do potraw w trakcie grillowania.
5. Grilluj z umiarem
Błędem, który bardzo często popełniają początkujący, jest przepełnianie rusztu wieloma produktami. Jeśli zależy Ci na tym, by idealnie usmażyć mięso oraz warzywa, nie przeładowuj rusztu. Zbyt duża liczba potraw prowadzi do tego, że zamiast pieczenia, zaczynają się one gotować. Pamiętaj też o tym, że przy sporym obciążeniu, trudniej jest kontrolować temperaturę w grillach, które nie mają regulacji.
Chcesz być na bieżąco z naszymi okazjami? Gazetki promocyjne Lewiatan Ci to ułatwią! Zachęcamy do ich regularnego przeglądania.