Dlaczego w tłusty czwartek je się pączki? Czy stanie się coś, jeśli nie zjemy ani jednego pączka w tym dniu? I kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2021 roku? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania i dowiedzieć się czegoś więcej o tym święcie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Oprócz tego znajdziesz sprawdzony przepis na pączki.

Historia pysznej tradycji

Geneza tłustego czwartku rozpoczyna się w starożytności – w tamtym okresie poganie świętowali odejście zimy i witali przyjście wiosny za pomocą uczty, która złożona była z tłustych potraw. Także w kulturze słowiańskiej, zanim pojawiło się chrześcijaństwo, z okazji ważnych uroczystości jadano tłuste wypieki. Dopiero od XVII wieku pączki stały się jednym ze specjałów, które jadano w Polsce z okazji ostatniego tygodnia karnawału.

Pączki pojawiły się w już w starożytnym Rzymie, lecz w przeciwieństwie do swoich obecnych odpowiedników, były podawane na słono, a nie na słodko. Ten zwyczaj pojawił się najprawdopodobniej z kuchni arabskiej.

W Polsce pączki, które nazywano pampuchami, zostały przysmakiem w tłusty czwartek w XVII wieku. W tym okresie wypieki zaczęto podawać na słodko – wcześniej pączki nadziewano słoniną (nie używano wtedy drożdży, lecz ciasta chlebowego) i podawano z tłustym mięsem oraz zapijano wódką.

Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2021?

Tłusty czwartek to ruchome święto i jest uzależnione od tego, kiedy wypada Wielkanoc. W tym roku ostatni czwartek przed Wielkim Postem wypada 11 lutego. Według tradycji każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego pączka – jeśli tego nie zrobimy, do końca roku nie będzie nam się powodziło.

Przepisy na pyszne pączki – idealne na Tłusty Czwartek

Poniżej przedstawiamy Wam trzy tłustoczwartkowe przepisy na pyszne pączki:

Przygotowanie pączków według proponowanych przepisów nie zajmie wiele czasu i jest bardzo łatwe.


Jakie promocje przygotowaliśmy dla Ciebie z okazji tłustego czwartku?

Robiąc zakupy w naszym sklepie przygotujesz pyszne pączki za niewielką cenę. Chcesz być na bieżąco z naszą wyjątkową ofertą? Aktualna gazetka to najlepsze źródło informacji o naszych promocjach! Sprawdź ją i zobacz, jakie produkty kupisz w tym tygodniu w niskich cenach!

Składniki do pączków


Tradycyjne pączki z dżemem

Tradycyjne pączki z dżemem – idealne na tłusty czwartek

tradycyjne pączki z dżemem - przepis

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 opak. drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 1 szczypta soli
  • 250 ml Mleka UHT 3,0% 1L marki Lewiatan
  • 3 szt. żółtek
  • 4 – 5 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g Masła ekstra 82% Mleczne Ogrody 200g (roztopionego)

Nadzienie

  • 100 g dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukru 270 g marki Lewiatan

Dekoracja

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania ciasta

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać ciepłe mleko, żółtka, aromat oraz rum, wymieszać i na końcu dodać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wymieszać i wyrobić przez kilka minut. Można do tego użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać pączki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury i dokładnie skleić brzegi. Odstawiać na oprószony blat pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.

Smażenie

Wyrośnięte pączki smażyć w głębokim oleju nagrzanym do 175 stopni przez kilka minut do uzyskania jasnobrązowego koloru. Należy uważać, by tłuszcz nie był zbyt nagrzany, ponieważ nasze pączki mogą zbyt szybko się spiec, a w środku być surowe. Upieczone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiernego tłuszczu.

Dekorowanie

Kiedy pączki przestygną, posypać cukrem pudrem.


Pączki pieczone

Pieczone pączki, pulchne i smaczne, w alternatywnej, lżejszej wersji z piekarnika

pączki pieczone

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szt. jajek
  • 250 ml Mleka UHT 3,0% 1L marki Lewiatan
  • 100 g Masła ekstra 82% Mleczne Ogrody 200g (miękkiego)

Nadzienie

  • 150 g dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukru 270 g marki Lewiatan

Dekoracja

  • 2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
  • 6 łyżeczek wody (gorącej)

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka i mleko i zagnieć na gładkie ciasto. Na koniec dodawaj po kawałku miękkiego masła i dalej wyrabiaj do otrzymania elastycznego i błyszczącego ciasta. Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką, odstaw na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formowanie:

Przygotuj papilotki do muffinek. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Następnie wyłóż na blat oprószony mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1cm. Wycinaj kółka o śr. ok. 7 cm. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce dżemu i połącz każdą kulkę tak, aby dżem nie wypłynął. Kulki układaj w papilotkach łączeniem do dołu. Papilotki z pączkami ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 – 40 min. do ponownego wyrośnięcia.

Pieczenie

Wierzch wyrośniętych pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika.

Dodatkowe informacje

Piekarnik elektryczny: 180 °C Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany. Czas pieczenia: ok. 13 – 15 min.

Po upieczeniu ostudź.

Dekorowanie

Lukier dokładnie rozmieszaj w gorącej wodzie. Pączki polukruj.


Pączusie

Wyśmienite pączusie z konfiturą wiśniową

pączusie Tłusty Czwartek

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 1 szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
  • 3 szt. żółtek
  • 1 opak. Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g Masła ekstra 82% Mleczne Ogrody 200g
  • 250 ml Mleka UHT 3,0% 1L marki Lewiatan (letniego)
  • 200 g konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać szczyptę soli, cukier puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 żółtka, 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego, 2 łyżki rumu i 100 g stopionego masła lub margaryny. Wszystko wymieszać i dodawać stopniowo letnie mleko. Ciasto wyrabiać do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać talarki (szklaneczką o średnicy ok. 4,5 cm) i w środku każdego z nich zrobić dziurkę. Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pączusie napełnić konfiturą nakładając ją łyżeczką.