Przepis na pyszne pączki

Przepis na pyszne pączki

 

Dlaczego w tłusty czwartek je się pączki? Czy stanie się coś, jeśli nie zjemy ani jednego pączka w tym dniu? I kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2018 roku? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania i dowiedzieć się czegoś więcej o tym święcie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Oprócz tego znajdziesz sprawdzony przepis na pączki.

Historia pysznej tradycji

Geneza tłustego czwartku rozpoczyna się w starożytności – w tamtym okresie poganie świętowali odejście zimy i witali przyjście wiosny za pomocą uczty, która złożona była z tłustych potraw. Także w kulturze słowiańskiej, zanim pojawiło się chrześcijaństwo, z okazji ważnych uroczystości jadano tłuste wypieki. Dopiero od XVII wieku pączki stały się jednym ze specjałów, które jadano w Polsce z okazji ostatniego tygodnia karnawału.

Pączki pojawiły się w już w starożytnym Rzymie, lecz w przeciwieństwie do swoich obecnych odpowiedników, były podawane na słono, a nie na słodko. Ten zwyczaj pojawił się najprawdopodobniej z kuchni arabskiej.

W Polsce pączki, które nazywano pampuchami, zostały przysmakiem w tłusty czwartek w XVII wieku. W tym okresie wypieki zaczęto podawać na słodko – wcześniej pączki nadziewano słoniną (nie używano wtedy drożdży, lecz ciasta chlebowego) i podawano z tłustym mięsem oraz zapijano wódką.

Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2018?

Tłusty czwartek to ruchome święto i jest uzależnione od tego, kiedy wypada Wielkanoc. W tym roku ostatni czwartek przed Wielkim Postem wypada 8 lutego. Według tradycji każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego pączka – jeśli tego nie zrobimy, do końca roku nie będzie nam się powodziło.

Przepis na pyszne pączki – idealne na Tłusty Czwartek

Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pyszne pączki na Tłusty Czwartek! Przygotowanie pączków z powidłami śliwkowymi nie zajmie Ci wiele czasu i jest niezwykle proste.

Aby przygotować pączki, potrzebujesz:

  • powidła węgierkowe Łowicz lub powidła śliwkowe Lewiatan;
  • 500g mąki tortowej Lewiatan lub mąki pszennej luksusowej Szczepanki;
  • 50 g świeżych drożdży;
  • 75g masła lub margaryny Moja Lewiatan;
  • 4 łyżki cukru;
  • 5 żółtek;
  • 250 ml mleka 3 proc. Lewiatan;
  • 2 łyżki spirytusu;
  • szczypta soli;
  • 5 kostek smalcu Lewiatan;
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn na ciasto. W tym celu skrusz drożdże do miski, a potem dodaj 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i ¼ szklanki ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem, a mąkę przesiej do dużej miski. Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, a potem wlej rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wszystko dokładniej wymieszaj, a na sam koniec dodaj żółtka.

Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, a następnie dodaj stopione i wystudzone masło oraz spirytus. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut.

Potem gotowe ciasto przełóż do wysypanej mąką miski. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość ok. 2 cm. Za pomocą szklanki wykrój kółka, a na każdym z nich połóż łyżeczkę wybranych przez Ciebie powideł. Następnie zlep dokładnie palcami każdego pączka i uformuj z niego kulkę. Przykryj pączki ściereczką i zostaw je do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W wysokim garnki rozgrzej smalec. Smaż na nim pączki z obu stron po ok. 2 minuty, aż będą miały rumiany kolor. Na końcu posyp je cukrem pudrem.

Smacznego!

Jakie promocje przygotowaliśmy dla Ciebie z okazji tłustego czwartku?

Dzięki naszym promocjom przygotujesz pyszne pączki z powidłami śliwkowymi za niewielką cenę. Tylko od 01.02. do 07.02 w sklepach Lewiatan będziesz mógł kupić aż 6 produktów w atrakcyjnej cenie! Każdy z nich przyda Ci się nie tylko do zrobienia pączków, ale też innych przepisów, a za pomocą ręczników papierowych Lewiatan kuchnia będzie lśniła czystością.

Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Aktualna gazetka Lewiatan  Ci to umożliwi! Sprawdź ją i zobacz, jakie produkty kupisz w tym tygodniu w niskich cenach!