Zobacz aktualną gazetkę!

Bądź na bieżąco z nowościami!

Obserwuj nas na Instagramie!

3 przepisy na zdrowe drugie śniadanie

Drugie śniadanie to często pomijany posiłek przez wielu z nas. Jeśli jednak dodamy go do naszej codziennej diety, unikniemy kilkugodzinnych przerw w jedzeniu, co z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. W związku z tym, przygotowaliśmy 3 przepisy na zdrowe drugie śniadania, które bez problemu można zabrać w lunchboxie do pracy czy szkoły.

Placuszki z wędliną, kukurydzą i serem

Składniki:

  • chuda szynka drobiowa – 50 gram,
  • kukurydza z puszki – 3 łyżki,
  • ser mozzarella – pół kulki,
  • mąka pełnoziarnista – 120 gram,
  • jajko – 1 sztuka,
  • szczypiorek – 3 łyżki,
  • woda – pół szklanki,
  • przyprawy – według uznania.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy do niej wodę, jajko oraz przyprawy. Mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Szczypiorek oraz wędlinę drobno siekamy, a następnie dodajemy wraz z kukurydzą do ciasta i mieszamy. Dużą patelnię mocno rozgrzewamy, po czym nakładamy łyżką ciasto formując placuszki. Smażymy z obu stron – do zarumienienia. Smacznego!

Owsiane babeczki z borówkami

Składniki:

  • twaróg półtłusty – 100 gram,
  • jajko – 1 sztuka,
  • jogurt naturalny – 30 gram,
  • ksylitol lub syrop z agawy – 1 łyżeczka,
  • płatki owsiane – 50 gram,
  • borówki – 250 gram.

Sposób przygotowania:

Twaróg, jogurt, jajko oraz ksylitol/syrop z agawy miksujemy. Następnie dodajemy borówki i całość dokładnie mieszamy łyżką. Powstałą masę przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Babeczki można przygotować dzień wcześniej – będą równie smaczne następnego dnia. Pyszne drugie śniadanie na słodko gotowe!

Mini omlety ze szpinakiem i porem

Składniki:

  • jajka – 2 sztuki,
  • szpinak – 100 gram,
  • por – kawałek około 3 cm,
  • olej kokosowy – 2 łyżki,
  • przyprawy – według uznania.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek, a następnie ubijamy białka. Dzięki temu omlety będą bardzo puszyste. Żółtka miksujemy ze szpinakiem oraz porem, a następnie dodajemy do ubitych białek. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy małe omlety z obu stron, na niewielkim gazie. Należy uważać, żeby nie smażyć ich za długo – zrobią się wtedy suche. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Takie mini omleciki świetnie sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci – to idealny sposób na „przemycenie” warzyw.

 

Sprawdź również nasz przepis na cukinię nadziewaną z kurczakiem.

Gazetka Lewiatan – moc produktów i atrakcyjne promocje dla każdego.

Odwiedź nas również na Facebook-u.

 

2020-02-12T12:01:48+01:00