Składniki:
Chłodnik litewski:
- 1 sok warzywny z burakiem Lewiatan,
- 330 ml,
- 500 ml kefiru,
- pęczek rzodkiewki,
- 1 ogórek zielony,
- 1/2 pęczka koperku,
- pęczek szczypiorku,
- sok z połowy,
- cytryny,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki cukru,
- sól, pieprz.
Gazpacho:
- 2 soki pomidorowe Lewiatan,
- 330 ml,
- 2 pomidory malinowe,
- 1 ogórek zielony,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 kromki białego pieczywa,
- szczypta chili, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Chłodnik:
Przelej sok do garnka i podgrzej. Następnie zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny, cukrem, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Zetrzyj na grubych oczkach ogórek i rzodkiewkę i dodaj do garnka. Potem dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek. Na końcu wlej kefir i dokładnie wymieszaj.
Chłodnik warto podawać z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem.
Gazpacho:
Obierz ze skórki pomidory i pokrój. Zalej je sokiem pomidorowym. Następnie pokrój w kostkę paprykę i ogórek i dodaj do pomidorów. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Wrzuć je do garnka wraz ze szczyptą chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę, miąższ z chleba, a następnie zblenduj.
Włóż gazpacho do lodówki na około godzinę. Podawaj z grzankami i chili.
Smacznego!
Deser na szybko? Zobacz nasz przepis na mini serniczki z owocami
Promocje Lewiatan gazetka– sprawdź nasze okazje
Dołącz do nas na Facebooku