Składniki:

Chłodnik litewski:

  • 1 sok warzywny z burakiem Lewiatan,
  • 330 ml,
  • 500 ml kefiru,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sok z połowy,
  • cytryny,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz.

 

Gazpacho:

  • 2 soki pomidorowe Lewiatan,
  • 330 ml,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 kromki białego pieczywa,
  • szczypta chili, sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik:

Przelej sok do garnka i podgrzej. Następnie zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny, cukrem, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Zetrzyj na grubych oczkach ogórek i rzodkiewkę i dodaj do garnka. Potem dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek. Na końcu wlej kefir i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik warto podawać z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem.

Gazpacho:

Obierz ze skórki pomidory i pokrój. Zalej je sokiem pomidorowym. Następnie pokrój w kostkę paprykę i ogórek i dodaj do pomidorów. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Wrzuć je do garnka wraz ze szczyptą chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę, miąższ z chleba, a następnie zblenduj.

Włóż gazpacho do lodówki na około godzinę. Podawaj z grzankami i chili.

 

Smacznego!


 

Deser na szybko? Zobacz nasz przepis na mini serniczki z owocami

Promocje Lewiatan gazetka– sprawdź nasze okazje

Dołącz do nas na Facebooku