Nadmiar cukru, niestety, nie wpływa korzystnie na nasz organizm, a mimo to nie wyobrażamy sobie wypieków bez jego dodatku. Muffinki, ciasteczka, pączki, ciasta – wszystkie w tradycyjnych przepisach zawierają biały cukier. Co jednak jeśli chcemy z niego zrezygnować? Musimy pożegnać się z domowymi wypiekami? Oczywiście, że nie. Wystarczy wiedzieć, czym zastąpić cukier w wypiekach.

Miód zamiast cukru do ciasta

Miód to zdecydowanie najcenniejsza substancja słodząca, która bogata jest w witaminy i minerały (wapń, żelazo, potas, niacyna).  Jest niezawodna, kiedy chcemy dodać słodkości do porannej owsianki, koktajlu czy naleśników. Sprawia, że wypieki stają się słodkie, ale też nadaje wspaniały aromat i barwę. Z uwagi na to, że miód jest o wiele słodszy od białego cukru, należy dodawać go mniej. Jedną szklankę cukru zastąp ¾ szklanki miodu. Warto również pamiętać o zmniejszeniu ilości płynnych składników, ponieważ miód także ma płynną konsystencję.

Ksylitol – zdrowy zamiennik cukru

Zastanawiając się, czym zastąpić cukier w wypiekach, warto także wykorzystać ksylitol. Jest on pozyskiwany z kory brzozowej i ma pozytywny wpływ na organizm. Działa antybakteryjnie, a także wzmacnia odporność. Wyróżnia go także niskokaloryczność, dlatego idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie. Trzeba pamiętać jednak, że spożywany w dużych ilościach może przyczynić się do problemów żołądkowych, dlatego nie należy przekraczać dopuszczalnych dawek spożycia.

Syrop klonowy – nie tylko do naleśników

Syrop klonowy znany jest głównie jako dodatek do amerykańskich pancakes, ale nadaje się on również do innych wypieków. Ten naturalny słodzik bogaty jest w antyoksydanty oraz witaminy z grupy B. Zastępując nim cukier w domowych wypiekach, użyj ¾ szklanki syropu zamiast jednej szklanki cukru. Podobnie jak w przypadku miodu należy także zmniejszyć ilość płynnych składników.

Zamiast cukru – owoce

Owoce są źródłem witamin i minerałów, więc śmiało możesz dodać je do wypieków jako zamiennik cukru. Surowe, suszone, w postaci soków i musów – osłodzą domowe ciasta, a także owsiankę i koktajle. Najlepiej sprawdzą się banany, jabłka oraz gruszki. Z suszonych owoców warto wybierać rodzynki, figi i daktyle. Owoce zawierają dużo fruktozy dużo bezpieczniejszej dla organizmu niż ta wyekstrahowana dostępna w sklepach.

 

Teraz już wiesz, czym zastąpić cukier w wypiekach. Nie można jednak zniechęcać się, kiedy ciasto na bazie bananów nie wyrośnie tak duże i pulchne, jak to z dodatkiem białego cukru. Warto poszukiwać nowych kulinarnych rozwiązań, dzięki którym wypieki będą choć odrobinę zdrowsze.

Sprawdź również, jak uratować przesoloną potrawę. Dzięki naszym poradom gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze i sprawi każdemu wielką przyjemność.

Bądź na bieżąco z naszymi promocjami – Lewiatan gazetka.