Nie masz pomysłu na obiad? Męczy Cię rutyna w kuchni? Jeśli na obydwa pytania odpowiedziałeś twierdząco, koniecznie przeczytaj nasz wpis. Przygotowaliśmy w nim dwa przepisy na pożywne obiady, dzięki którym urozmaicisz swój jadłospis. Do jego wykorzystania idealnie nadają się produkty, które oferuje gazetka Lewiatan.

Filety z kurczaka z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Składniki:

 

  • filet z kurczaka – 550 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • suszone oregano – 1 łyżeczka,
  • przyprawa curry – 1 łyżeczka,
  • cukinia – 250 g,
  • suszone pomidory z zalewy – 10 kawałków,
  • bulion drobiowy – 200 ml,
  • śmietanka 18% – 200 ml,
  • szpinak – garść.

 

Sposób przygotowania:

 

Filety kroimy wzdłuż na dwa ciensze filety i odcinamy polędwiczki. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz przyprawą curry. Nacieramy startym czosnkiem i smarujemy łyżką oliwy.

Mięso delikatnie obtaczamy w mące, a następnie kładziemy na dużą patelnię i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy kurczaka z patelni i odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, a następnie wlewamy bulion i zagotowujemy. Na patelnię spowrotem dodajemy mięso i gotujemy przez 2 minuty. Dolewamy śmietankę i zagotowujemy, a następnie wrzucamy szpinak. Całość dokładnie mieszamy i danie gotowe.

 

Azjatycka zupa curry z mielonym mięsem

 

Składniki:

 

  • olej kokosowy – 1 łyżka,
  • obrany, starty imbir – 1 łyżka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • cebula dymka – 2 sztuki,
  • czerwona pasta curry – 2 łyżki,
  • mielone mięso wieprzowe – 300 g,
  • czerwona papryka – 1/3 sztuki,
  • bulion – 1 litr,
  • sos rybny – 2 łyżki,
  • makaron vermicelli – 50 g,
  • mleko kokosowe – 1 szklanka,
  • limonka – 1/2 sztuki.

 

Sposób przygotowania:

 

W woku lub szerokim garnku podsmażamy na oliwie starty imbir, czosnek, posiekaną dymkę oraz pastę curry. Dodajemy mięso i co chwilę mieszając smażymy przez około 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Następnie dodajemy sos rybny i całość gotujemy przez około 10 minut. Wrzucamy suchy makaron i gotujemy przez kolejne 5 minut, po czym wlewamy mleko kokosowe. Przepyszna zupa gotowa – warto posypać ją szczypiorkiem dla wzmocnienia smaku.

 

Oszczędzaj z kartą Lewiatan

 

Sieć sklepów Lewiatan ma w swojej ofercie świetny program lojalnościowy. Karta Lewiatan pozwala na zbieranie punktów za codzienne zakupy, które można potem wymienić na bony zakupowe o różnej wartości. Jest to świetny sposób na oszczędzanie podczas codziennych zakupów. Załóż kartę już dzisiaj i przekonaj się ile możesz zaoszczędzić!