Brukselka, zaraz obok szpinaku jest znienawidzonym warzywem dzieci, a także wielu dorosłych. Tymczasem ta miniaturowa kapustka, jeśli tylko przyrządzi się ją w odpowiedni sposób, może być niezwykle smaczna. Dlatego też, w poniższym wpisie przedstawiamy kilka pomysłów na potrawy z brukselki.

Brukselka – wartości odżywcze

W swoim składzie brukselka zwiera sporo wartości odżywczych, między innymi:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • błonnik,
  • składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz cynk.

Za sprawą tak wielu wartości odżywczych brukselka ma silne działanie antyoksydacyjne. Zapobiega rozwojowi groźnych chorób oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników. Zawarta w brukselce witamina C wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega infekcjom.

Brukselka z boczkiem

Składniki:

  • brukselka – 500 g,
  • boczek wędzony w plastrach – 200 g,
  • miód – 1 łyżka,
  • sól i pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

Brukselkę myjemy, odrywamy zewnętrzne liście i odcinamy twarde końcówki. Następnie warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut, po czym odcedzamy i kroimy na połówki. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Gdy wytopi się z niego cały tłuszcz, dodajemy brukselki i smażymy całość przez około 8-10 minut. Dodajemy miód i doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem. Brukselka z boczkiem gotowa – to świetny pomysł na przekąskę, którą można zabrać ze sobą w pudełku do pracy czy szkoły.

Zapiekanka z brukselką

Składniki:

  • mięso mielone – 500 g,
  • cebula – 1 sztuka,
  • jajka – 3 sztuki,
  • brukselka – 1 kg,
  • pomidory w zalewie – puszka,
  • śmietana 30% – pół szklanki,
  • tarty ser – garść,
  • sucha bułka – 1 sztuka,
  • mleko – 100 ml,
  • dowolne przyprawy – do smaku.

Sposób przygotowania:

Suchą bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia po czym dobrze odciskamy i drobno kruszymy. Cebulę drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski, do której dodajemy również mięso oraz pokruszoną bułkę i jajko. Doprawiamy do smaku i formujemy z masy małe klopsiki, a następnie podsmażamy je na patelni. Brukselkę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Brukselkę, klopsiki oraz pomidory z puszki mieszamy razem, a następnie przekładamy wszystko do natłuszczone formy do zapiekania. Śmietanę ubijamy z dwoma jajkami oraz tartym serem i doprawiamy do smaku. Tak powstałą masą zalewamy zapiekankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – zapiekamy do chwili, gdy na powierzchni pojawi się złocista skórka. Tak przygotowana zapiekanka z brukselką jest świetną opcją na pyszny obiad dla całej rodziny.

Zupa krem z brukselki i pora

Składniki:

  • boczek wędzony – 2 plastry,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oliwa – 1 łyżka,
  • biała część pora – 2 sztuki,
  • brukselka – 300 g,
  • bulion – 750 ml,
  • śmietana kremówka – 200 ml,
  • sól i pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę. Brukselkę oraz pora myjemy i suszymy. Brukselkę kroimy na ćwiartki, a pora na krążki. Czosnek obieramy z łupinek. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy por oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy brukselkę i dusimy (ciągle mieszając) jeszcze przez 5 minut. Następnie wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu – do miękkości warzyw. Zupę miksujemy za pomocą blendera, a następnie wlewamy śmietanę i delikatnie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa krem z brukselki i pora świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami.

Sprawdź również, co można zrobić z aronii.