Święta to okres, na który oczekuje wiele ludzi. Każdy z nas lubi spędzać czas w rodzinnym towarzystwie. Z tego też powodu przygotowania są naprawdę bardzo czasochłonne i problematyczne oraz wymagają zaangażowania całej rodziny. Nieodzownym elementem każdej wigilii, czyli dnia, który poprzedza początek świąt, jest opłatek.
Mimo tego, że opłatek można kupić gotowy, to wiele osób decyduje się przygotować go samodzielnie w domu. Jest to niezwykle proste, ponieważ do jego zrobienia wymagane są podstawowe produkty spożywcze, które znaleźć można w każdej kuchni i spiżarni.
Wiele osób zainteresowanych przygotowaniem swoich własnych opłatków sięga po dostępne w sieci przepisy. Jednakże nie wszystkie z nich są dobre i jasno opisane. Według specjalistów w tej dziedzinie opłatek można przygotować w bardzo prosty sposób i w każdej kuchni. Dzięki temu nawet największy amator gotowania poradzi sobie z tym zadaniem. Nie powinno to sprawiać większych problemów osobom początkującym oraz mało doświadczonym, które mają pierwszy raz do czynienia z opłatkiem. Warto zapytać swoich wstępnych, ponieważ jak wiadomo, jeszcze kilkadziesiąt lat temu tradycją było przygotowywanie opłatków w każdej polskiej rodzinie.
Lista składników
Chcąc przygotować opłatek w domowym zaciszu, należy zebrać wszelkie potrzebne składniki. Na szczęście nie jest ich wiele, dlatego znaleźć je można praktycznie w każdym sklepie. Opłatek jak wiadomo to symbol chleba, więc podstawowym składnikiem jest mąką. Niezależnie od tego, jaki typ mąki zostanie wykorzystany i tak wszystko powinno pójść zgodnie z planem. Najważniejsze są proporcje, dlatego też dobrym rozwiązaniem jest zakup wagi elektronicznej.
Sposób przygotowania
Przepis na opłatek jest niezwykle prosty, wystarczy do czystej miski wsypać przesianą mąkę w ilości 120 gramów. Następnie do mąki dodaje się wodę. Warto zadbać o to, aby dodawana ciecz miała odpowiednią temperaturę. Na 120 gramów mąki przypada 100 ml wody. W misce oba składniki trzeba wymieszać dłońmi lub też przy użyciu łyżki. Aby opłatek nie przywierał do powierzchni podczas pieczenia, do mieszaniny należy dodać niewielką ilość oleju. Może to być zarówno olej rzepakowy, jak i słonecznikowy. Przygotowaną masę należy wylać na rozgrzaną patelnię i piec do momentu, w którym stwardnieje. Ważne jest to, aby nie przypalić opłatka.
Po upieczeniu należy odczekać chwilę, aż ciasto wystygnie. Czas ten można poświęcić na zapoznanie się z gazetką promocyjną sklepu Lewiatan, w której znaleźć można wiele produktów w promocyjnych cenach.