Rumiana, chrupiąca skórka, soczyste, rozpływające się w ustach mięso i słodko-wytrawny smak miodu oraz musztardy – oto idealny pomysł na obiad. Sprawdzi się zarówno w środku tygodnia, jak i w niedzielę, zachwyci nie tylko domowników, ale też gości. To bardzo łatwy przepis, w którym odkrywamy na nowo świetnie znane nam składniki. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i podarowanie ćwiartkom tyle czasu, by aromatyczna marynata przeniknęła całe mięso.

Potrzebne składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3-4 łyżeczki łagodnego ketchupu,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku.

Przygotowanie:

Zmiażdżone ząbki czosnku, musztardę, oliwę, jogurt grecki, miód, keczup i majeranek włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Ćwiartki z kurczaka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Każdą dokładnie natrzyj solą i pieprzem, a następnie obtocz w marynacie i ułóż w misce na tyle dużej, by mięso nie było zbyt ściśnięte. Szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą, a następnie odłóż do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Do schłodzenia odłóż też resztę marynaty, która została po obtoczeniu mięsa – przyda się na samym końcu.

Po zamarynowaniu przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, oprósz do smaku mieloną, słodką papryką, polej kilkoma łyżkami wody, przykryj drugą częścią naczynia i umieść w dobrze rozgrzanym piekarniku. Temperatura: 190°C, czas pieczenia: 1 godzina. Około 10 minut przed końcem otwórz piekarnik oraz naczynie i polej ćwiartki pozostałą marynatą. Nie przykrywaj ponownie mięsa – w ten sposób się ładnie podpiecze. Pieczenie zakończ, kiedy skórka się zarumieni i stanie się chrupiąca.

Danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée. Sprawdzi się też kasza. Pamiętaj również o sałatce – ta nie tylko uczyni obiad zdrowszym i bardziej kolorowym, ale też zrównoważy słodycz i gorycz marynaty, tworząc zestaw idealny.

Smacznego!